Circuit opende in juni zijn deuren op het Nieuw Zuid in Antwerpen. Circuit is een circulaire speeltuin waar ondernemers en bezoekers kunnen experimenteren rond circulariteit en duurzaamheid. Verschillende ondernemers hebben al een vaste stek in circuit maar er is nog één ruimte beschikbaar voor een verpakkingsvrije winkel van OHNE. Eén probleem: er is nog een dynamische ondernemer nodig om deze winkel uit te baten. Daarom door circuit en OHNE een warme oproep naar mensen die graag de sprong willen wagen.
“Verpakkingsvrijewinkels passen binnen ons idee van duurzaam consumeren, met minder onnodig verpakkingsmateriaal” vertelt Jolien De Graeve, Community Manager van circuit. “Door goederen lokaal te produceren én te consumeren, spaar je kilometers en maak je de verpakkingscyclus overbodig. ”Gaat ze verder. OHNE was één van de eerste verpakkingsvrije winkels in Europa toen ze in 2015 opende in Gent. Ondertussen is OHNE uitgegroeid tot een coöperatie die verschillende winkels overkoepelt. Alexia Coppens, mede-oprichtster van OHNE wil maar al te graag een plekje in circuit. “Circuit is een inspirerende plek en uniek als circulaire hub in België.” Vertelt ze. “Maar er is meer: er is het enorm aangename contact met het team van De Kringwinkel en de mooie symbiose die kan ontstaan met andere circulaire ondernemers van circuit.” gaat ze verder.
Klinkt als een matchmade in heaven toch? Ware het niet dat er nog één puzzelstukje ontbreekt. “In onze Coop is iedereen 100% eigenaar van zijn of haar eigen winkel en daarnaast ook coöperant van onze coöperatie.” ligt Alexia toe. “Als coöperant heb je een heel duidelijke stem in de koers die we als groep varen. We zijn dus geen klassiek franchisemodel waarbij alles voorbepaald is. Daarom is het belangrijk dat we een gelijkgestemde ondernemer vinden met een hart voor duurzaamheid.” gaat ze verder.
Ondernemerschap kan soms eenzaam zijn, maar ook daar hebben Jolien en Alexia een oplossing voor. Zowel in circuit als bij OHNE maakt de gezochte kandidaat deel uit van een community van andere ondernemers die elkaar ondersteunen. “Alle ondernemers (of beter: bewoners) van circuit komen twee keer maand samen voor een ontbijtoverleg.” Vertelt Jolien. “We bekijken uitdagingen, opportuniteiten en projecten en kijken hoe we optimaal kunnen samenwerken. Zo worden er bijvoorbeeld bloempotjes van Kringwinkel verkocht bij de plantenwinkel van mr. h. bouquet.” gaat ze verder. “Er is een heel ontspannen sfeer, waarbij iedereen kijkt hoe ze elkaar kunnen helpen en versterken. Daarnaast worden alle ondernemers mee opgenomen in de communicatie en promotie rond circuit: van stadsreportages op ATV tot uitgebreide social media campagnes.” Sluit Jolien af.
Maar ook bij OHNE Coop maakt een nieuwe ondernemer mee deel uit van een gemeenschap. “Een duidelijke rode draad is dat we allemaal vrouwen zijn, maar daar willen we ook graag verandering in brengen.” lacht Alexia. “Wat ons lijmt is dat we allemaal heel erg gepassioneerd zijn door duurzaamheid. Zo gepassioneerd dat we er absoluut onze job van wilden maken! En uiteraard zijn we ook verbonden door het ondernemerschap.” Gaat ze verder. “We zien elkaar op onze maandelijkse Coop meeting, die telkens op een andere locatie plaatsvindt. Ook ga ik twee wekelijks langs in alle winkels voor decentraal bestelde stock uit te leveren. Tussentijds hebben heel wat contact via What's app of telefoon.” zegt Alexia. “Dat is denk ik de grootste troef van onze samenwerking: je staat er nooit alleen voor en kan altijd beroepen op de input van de achterban. Infodelen en helpen waar mogelijk zit er helemaal ingebakken bij ons.” besluit ze.
Er ligt hier een prachtige uitdaging te wachten voor een ondernemende duizendpoot. Herken je jezelf of iemand die je kent in dit verhaal? Hier vind je meer info over de vacature.