← Inspiratie

Vermijd beestjes in je kasten tijdens de zomer.

En toen werd het eindelijk zomer, hoera! Maar... warmte en zonneschijn hebben soms ook een keerzijde: beestjes in de voorraadkast. Het einde van de zomer en de start van de herfst zijn typisch het moment voor een uitbraak van kevertjes of motten in je droge voeding. Moet je nu in paniek slaan, wanneer de zomer nog maar net lijkt te beginnen? Absoluut niet, maar een gewaarschuwd bioconsument is er 5 waard! Wij helpen je dus graag op weg om 100% natuurlijk en veilig beestjes te vermijden of te bestrijden. Lees er hier alles over.

Wat kan je doen?

  1. Bewaar je voeding in goed afgesloten potten (glas, steen of dikke plastic), want deze bad boys vreten los door stof, karton en dunne plastics.
  2. Koop geen te grote hoeveelheden in één keer zodat je ze snel genoeg kan verbruiken en larfjes en maden geen kans krijgen om te ontwikkelen. (Hoera bulkwinkel waar je precies koopt wat je nodig hebt :-).
  3. Toch verdachte beweging in je voorraadkast, vb. 'tunneltjes' in je bloem, spinrag van een cocon of bewegende zwarte stipjes? Blijf kalm (ziezo, het moeilijkste is bij deze al gebeurd:-). Jou treft geen schuld en je huis is geen broeihaard van vuil omdat dit gebeurt, 'beestjes' houden net zo goed van een schoon huis en vb. de meelmot fladdert gewoon binnen in je woning en legt dan haar eitjes in jouw kast. Deze indringers zien er onsmakelijk uit, maar giftig zijn ze niet.
  4. Stop alle 'verdachte' dozen en potten in de diepvriezer voor 72 uur en controleer dan de voorraad opnieuw. Intussen kan je contact opnemen met je verkooppunt (yep, dat kunnen wij ook zijn, beestjes vliegen ook naar OHNE Ternat  ondanks al onze ecologisch verantwoorde afschrikmiddelen en een draconisch poetsplan), dan kan er daar gecontroleerd worden of de besmetting in de winkel of zelfs bij de leverancier gebeurde.
  5. Maak je voorraadkast heel goed schoon: stofzuig alle gaatjes (vb. de voorgeboorde gaatjes voor de pinnetjes van je legplanken), maak schoon met een mild reinigingsmiddel en vervolgens nog eens met azijn. Gebruik geen bijtende middelen of pesticides. Dit geeft je misschien een veilig gevoel, maar bedenk even dat dit je voorraadkast is; jouw voeding ligt binnenkort opnieuw op deze planken...
  6. Motten zijn een pak hardnekkiger dan kevertjes, dus kan je voor de zekerheid nog een natuurlijke mottenval plaatsen om de laatste motten te pakken te krijgen. De natuurlijke fermonen lokken de mannetjes naar de kleverige val. Geen parende beestjes = het einde van de plaag is in zicht. Ook lavendel, munt en laurier schrikken (meel)motten af in de voorraadkast.
  7. Blijf je problemen hebben? Contacteer dan een gespecialiseerde firma en vraag hen om sluipwespen in te zetten bij jou thuis. Ze zijn de natuurlijke vijand van de motten en vinden op ingenieuze wijze elke larve in je kast. Zijn alle larven opgegeten, dan vertrekt de sluipwesp vanzelf uit je woning.

"Oei oei, biologisch kopen, betekent dat dan altijd 'beestjes'?" Neen, ook bij andere droge voeding kan je last krijgen van ongewenste bezoekers. Maar het klopt dat de kans bij bioproducten groter is. Logisch als je weet welke bestrijdingsmiddelen wel nog toegestaan zijn in niet-biologische landbouw.

"Moet ik dat dan maar allemaal gewoon ok vinden?" Neen, we begrijpen best dat het schrikken is wanneer je die kleine rotzakjes ontdekt in jouw favoriete producten. Maar Annie M.G. Schmidt en Fien Westendorp wisten het in 1971 al toen ze Pluk Van de Petteflet schreven: een reactie als van die van mevrouw Helderder met haar spuitbus zal het niet beter maken, wel integendeel.  50 jaar later is dat heerlijke boek nog altijd zalig om te lezen, brandend actueel en geen seconde verouderd (behalve dan dat Pluk zijn boterhammen meeneemt in een plastieken zakje, dat is minder, maar hij had natuurlijk ons prachtig assortiment brooddozen en herbruikbare wraps nog niet:-).

Heb je nog vragen of bedenkingen? We luisteren heel graag en helpen je met plezier verder.

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
23 december, 2019
Tips&Tricks

Een duurzaam kerstgeschenk: een écht persoonlijk kaartje!

Verder lezen →
23 december, 2019
Tips&Tricks

5 tips voor een vlotte lenteschoonmaak

Verder lezen →
23 december, 2019
Tips&Tricks

Dé vervanglijst voor minder plastiek in jouw leven

Verder lezen →