De allereerste OHNE River Cleanup brengt gelijkgestemde OHNE klanten bij elkaar om samen bij te dragen aan een mooiere omgeving. Bij OHNE winkel je verpakkingsvrij om nodeloze afval en vervuiling zoveel mogelijk te vermijden. Met de OHNE River Cleanup gaan we een stapje verder (of terug?) en steken we letterlijk de handen uit de reddingsvestmouwen!
283 kg afval opgehaald tijdens de eerste OHNE River Cleanup!

OHNE maakt droomscenario waar met eerste editie van de OHNE River Cleanup.

Zondag 24 maart was D-day voor OHNE. De coöperatie van 6 verpakkingsvrije winkels organiseerde  de allereerste OHNE River Cleanup. Samen met bijna 100 klanten en sympathisanten maakten ze de buurt rond Dok Noord en Portus Ganda in Gent schoon. Daarbij werd op 3 uur tijd 283 kg afval opgevist én meer dan 1000 euro ingezameld voor DOKano vzw.
Lees meer

OE logoDOKano

OHNE Brunch

De ONHE-coöperatie is 1 grote familie. Starten deed de River Cleanup dan ook met een brunch waarbij alle peddelaars gezellig de voeten onder tafel konden steken. Het werd genieten van een uitgebreid buffet in Bar Bricolage waarbij Tilde van T’alloor een twist gaf aan de geweldige OHNE-producten.

"Tafels vol met ontzettend veel fantastische producten van onze lokale leveranciers, dat was echt zot om te zien. Onze dankbaarheid voor zoveel gulle sponsoring van die warme partners is dan ook ontzettend groot."

- Sophie Deren, oprichtster van de eerste OHNE-winkel in Gent Steendam

De brunch bood mogelijkheid aan de participanten om (nog meer) kennis te maken met het assortiment van OHNE, om elkaar te leren kennen als community van verpakkingsvrije shoppers, en om zich samen voor te bereiden op het ruimen van nodeloos zwerfafval.

Hans Marly van Dokano vzw
"DOKano heft liever de peddel dan het moraliserend vingertje, een insteek die we bij OHNE absoluut kunnen waarderen."

Alexia Coppens

oprichter van OHNE Coop

De Gentsche Gruute Kuis

De Gentsche Gruute Kuis is de grote lenteschoonmaak die IVAGO jaarlijks op poten zet. Al meer dan 10 jaar is het het leukste en properste evenement van Gent. Dit jaar liep de GGK van 23 tot 31 maart 2024. Qua timing was onze OHNE River Cleanup op zondag 24 maart dus perfect!

Samen maken we de stad en haar deelgemeentes zwerfvuilvrij! Niet voor niets dus dat de OHNE River Cleanup ook geregistreerd staat op de website van Mooimakers.be

MEER INFO
De allereerste OHNE River Cleanup brengt gelijkgestemde OHNE klanten bij elkaar om samen bij te dragen aan een mooiere omgeving. Bij OHNE winkel je verpakkingsvrij om nodeloze afval en vervuiling zoveel mogelijk te vermijden. Met de OHNE River Cleanup gaan we een stapje verder (of terug?) en steken we letterlijk de handen uit de reddingsvestmouwen!

OHNE’s allereerste Cleanup

DOKano vzw is een organisatie die de Gentse binnenwateren schoonmaakt door plastic afval op te vissen per kano. Daarnaast zorgen ze in talloze scholen en bedrijven ook voor educatie op vlak van plasticvervuiling in ons water. Bij OHNE houden we wel van zo’n hands on mentaliteit.

We hoefden dan ook niet lang na te denken toen we DOKano uitkozen als ons goede doel voor de Green Friday actie van 2023. Doorgaans laten we bij OHNE de Black Friday koopjesgekte aan ons voorbij gaan. Eind 2023 besloten we het anders aan te pakken. Het plan was simpel: 5% van de omzet op vrijdag 24 november en zaterdag 25 november 2023 in de 6 OHNE-winkels werd ingezet om een blijvend verschil te maken. Onze actie leverde 1050 euro op. Met dit budget hopen we, samen met jouw bijdrage voor de brunch en de Cleanup op 24 maart 2024, DOKano vzw nog meer te kunnen steunen.

En zeg nu zelf: een dagje plezier op ‘t water, een paar uur genieten rond de tafel en naar huis gaan met het terechte gevoel dat je iets schoons hebt gedaan, is dat geen OHNEgelooflijk offer you can’t refuse?

FAQ

Moet ik varen?

Je kan varen met de kano of wandelen langs het water. (Ook daar ligt er heel wat afval.) Halverwege de tocht wisselen we de teams. Wie wil kan ook inschrijven om enkel mee te wandelen. Je moet dus niet verplicht het water op.

Hoe ziet mijn ‘vislijn’ er uit?

Je krijgt een grijper en handschoenen en het afval dat we opvissen drijft op het water. Je hoeft dus zeker geen halsbrekende toeren uit te halen om afval op te vissen tijdens de OHNE River Cleanup.

Vanaf welke leeftijd mag je varen?

De kanotocht is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar die kan zwemmen. Het is belangrijk dat je altijd begeleid wordt door een volwassene. Twee jonge kinderen samen in 1 kano kan dus niet. Sowieso draagt iedereen ook altijd een reddingsvest op het water (waarbij het lint tussen de benen gaat en de kinderen er dus niet kunnen uitglippen). Alle deelnemers zijn ook verzekerd.

Kan ik dit wel fysiek?

De OHNE River Cleanup is geen wedstrijd (behalve dan om afval in te zamelen), we racen dus ook niet met de kano’s. We varen maximaal 2 uur met voldoende rustmomenten. Iedereen met een gewone conditie en zonder grote gezondheidrisico’s kan probleemloos meevaren. Twijfel je? Dan kan je altijd kiezen voor de wandeloptie of vooraf even raad vragen aan je huisarts.

Hoe geraak ik aan Dokano?

Het DOKano vertrekpunt is het Kapitein Zeppospark (tussen Bar Bricolage en Houtdok) in Gent, op tien minuten wandelen van station Gent Dampoort. Opgelet, op zondag 24 maart gaat de Gentse Marathon door in de Gentse binnenstad. Dit betekent dat er veel volk op de been zal zijn en dat je hier en daar misschien wat langer over je traject zal doen. De parkings in de omgeving van Dokano zijn allemaal vlot bereikbaar en wandelen vanaf Gent-Dampoort lukt probleemloos langs het parcours van de marathon. Tussendoor kan je alvast even wat lopers aanmoedigen voor je zelf ook een mooie prestatie neerzet:-).

Wat breng ik mee?

Wij voorzien kano's, vuilzakken, grijpers, handschoenen en emmers. En natuurlijk een heerlijke brunch vooraf voor wie zich daar ook voor inschrijft. Kies voor een outfit die nat en vuil mag worden en denk er zeker aan dat je in de kano gesloten schoenen moet dragen. Een paar oude sneakers of sportschoenen is dus zeker een goed idee. Kleed je in laagjes zodat je net voor afvaart kan beslissen hoe ‘warm gekleed’ je op het water wil gaan. 

Wat als het regent?

Een goede regenjas zorgt ervoor dat we sowieso het water op kunnen. Enkel bij gevaarlijke weersomstandigheden wordt onze tocht afgelast. Wij hopen natuurlijk op een heerlijk lentezonnetje!

kan ik ook naar de brunch komen als non-cooperant?

Onze OHNE-coöperanten hebben de kans om zich als allereerste in te schrijven. Blijven er daarna nog plekjes beschikbaar, dan kan je ook deelnemen als non-coöperant. Deelnemen aan de Clean Up kan sowieso, ook als non-coöperant. En wie weet overtuigen we jou dan tijdens het vuilvissen wel om ook klant-coöperant te worden!

is de brunch kid-proof?

De brunch is zeker geschikt voor alle leeftijden. We kiezen voor 100% vegetarisch en gebruiken hoofdzakelijk producten uit het OHNE-assortiment. Daarbij houden we rekening met heel veel smaken en goesting zodat iedereen echt kan genieten. Uiteraard zorgen we ook voor een heleboel plantaardige opties en een glutenvrij assortiment. Heb je nog vragen over allergenen? Neem dan even vooraf contact op zodat we je de juiste info kunnen geven.

Kan ik ook enkel brunchen?

Enkel deelnemen aan de brunch is helaas niet mogelijk. De focus ligt voor ons op impact maken met de River Cleanup, de brunch is een heerlijke verwennerij die we graag aanbieden voor al die extra helpende afvalvissers.

Kan ik met meerdere mensen in een kano? 

DOKano beschikt over kano’s voor 3 personen en kano’s voor 2 personen. In een aantal kano's kunnen er zelfs 4 personen zitten (2 volwassenen en 2 kinderen in het midden). Heb je zelf een kano? Dan ben je van harte welkom om met je eigen kano mee te varen tijdens onze tocht!

Kan ik inpikken tijdens de dag?

Na de brunch verwelkomen we de extra vaarders voor we op het water gaan. Als je je inschrijft voor 13u30 en opdaagt aan Houtdok, kan je gerust meedoen. Dan start DOKano met hun briefingmoment. Tijdens het varen en wandelen zelf inpikken is praktisch niet mogelijk, gezien je dan het briefingmoment hebt gemist, de afvalgrijpers en -zakken.

Hoe ziet onze vaarroute er uit?

DOKano liet ons een mooie eigen route maken geïnspireerd op hun vaste trajecten. Symbolisch varen we rond in de buurt van de allereerste OHNE winkel op de Steendam. Tijdens het varen hoef jij je niets aan te trekken van de route, gewoon genieten van het uitzicht, zo veel mogelijk afval vissen én de gids vooraan volgen, dat volstaat.

Hierboven hebben we alle vragen en antwoorden opgelijst die wij konden bedenken. Zit je toch nog met een vraag? Stuur ons dan even een mailtje via coop@ohne.be en we sturen jou zo snel mogelijk een antwoord.