← Inspiratie

283 kg afval opgehaald tijdens de eerste OHNE River Cleanup!

Tijdens de OHNE River Cleanup werd maar liefst 283 kg afval opgehaald. De coöperatie van verpakkingsvrije winkels kwam samen met bijna 100 klanten voor een schonere buurt en zamelden zo meer dan 1000 euro in voor DOKano vzw.

Zondag 24 maart was D-day voor OHNE. De coöperatie van 6 verpakkingsvrije winkels organiseerde  de allereerste OHNE River Cleanup. Samen met bijna 100 klanten en sympathisanten maakten ze de buurt rond Dok Noord en Portus Ganda in Gent schoon. Daarbij werd op 3 uur tijd 283 kg afval opgevist én meer dan 1000 euro ingezameld voor DOKano vzw.

OHNE maakt droomscenario waar met eerste editie van de OHNE River Cleanup.

Eerst de voeten onder tafel

De ONHE-coöperatie is 1 grote familie. Starten deed de River Cleanup dan ook met een brunch waarbij alle peddelaars gezellig de voeten onder tafel konden steken. Het werd genieten van een uitgebreid buffet in Bar Bricolage waarbij Tilde van T’alloor een twist gaf aan de geweldige OHNE-producten.

Tafels vol met ontzettend veel fantastische producten van onze lokale leveranciers, dat was echt zot om te zien. Onze dankbaarheid voor zoveel gulle sponsoring van die warme partners is dan ook ontzettend groot.

Sophie Deren, oprichtster van de eerste OHNE-winkel in Gent Steendam

De brunch bood mogelijkheid aan de participanten om (nog meer) kennis te maken met het assortiment van OHNE, om elkaar te leren kennen als community van verpakkingsvrije shoppers, en om zich samen voor te bereiden op het ruimen van nodeloos zwerfafval.

Bar Bricolage leunde zich als de ideale locatie voor de OHNE Brunch.
Voor de brunch werd gekozen voor een uitgebreid en gevarieerd assortiment uit de OHNE winkels.

Langs het water én op het water

Daarna werden de deelnemers aan de River Cleanup in 2 ploegen verdeeld. Eentje startte op het water, de andere maakte de kade en wandelpaden schoon. Onder deskundige leiding van Hans Marly, mede-oprichter van DOKano vzw, kon het ‘vuilvissen’ beginnen. Halverwege was het tijd voor een teamwissel én een eerste blik op de indrukwekkende buit.

DOKano heft liever de peddel dan het moraliserend vingertje, een insteek die we bij OHNE absoluut kunnen waarderen.

Alexia Coppens, oprichter van de OHNE Coop

DOKano vzw heeft van schoon water in en rond Gent z’n missie gemaakt. Ze zorgen ervoor dat er tijdens elke River Cleanup 100’den kilo’s afval worden opgevist. Dankzij schoolprojecten laten ze kinderen ook bewust stilstaan bij het vermijden van afval en de impact van ‘even iets weggooien’. Bij DOKano ligt de focus altijd op ‘actie’, iets in beweging zetten.

Na een uitstekende briefing van DOKano konden de peddelaars en ploggers met gerust hart vertrekken. 
Na een uitstekende briefing van DOKano konden de peddelaars en ploggers met gerust hart vertrekken. 
De groep splitste op in 2 ploegen: langs het water en op het water.
De OHNE River Cleanup focuste op het gebied van Dok Noord tot Portus Ganda, die laatste de symbolische locatie van de 1e OHNE winkel.

Indrukwekkende vangst

Na een pittige namiddag peddelen en wandelen tikte de weegschaal af op 283 kg opgehaald afval. Allemaal netjes gesorteerd en klaar om door IVAGO opgehaald en gerecycleerd te worden. Een indrukwekkende vangst met ‘speciallekes’ als een kerstboom, kinderwagen en zelfs een gouden ei. Een paar opgeviste teenslippers werd zelfs ter plekke schoongeboend en meegenomen voor hergebruik.

“Ik vind een actie als vandaag ontzettend zinvol. Het doet je nog maar eens beseffen hoeveel afval we produceren en -blijkbaar- rondstrooien overal. Voor mij voelt het ook extra goed om dan te beseffen dat ik écht wel een verschil maak door boodschappen te doen in een verpakkingsvrije winkel. En door hier vandaag te zijn ook natuurlijk.”

Katelijne, deelnemer van de OHNE River Cleanup
Er werd 283 kg zwerfafval opgehaald met de OHNE River Cleanup

“Meer zijn dan een winkel”

Toen OHNE in 2023 besloot om een klanten-coöperatie op te richten werd 1 van de kerndoelen om van OHNE-winkels echte verbindingsplekken te maken. We willen meer zijn dan ‘gewoon een winkel’, vertelt Gloria Mathys, marketeer van OHNE Coop: “Dat we hier vandaag dan mogen staan, met heel ons team, ondersteund door talloze leveranciers die onze brunch hebben gesponsord; dat is echt een zalig gevoel. Al die OHNEgelooflijke mensen bij elkaar, dat is voor ons de ultieme catch of the day.”

“Al die OHNEgelooflijke mensen bij elkaar, dat is voor ons de ultieme catch of the day”, vertelt Gloria Mathys, marketeer bij OHNE.

Een tweede editie?

“Een actie als deze doet ons  nog maar eens beseffen hoe graag we impact maken met OHNE, ook tot ver buiten de deuren van onze winkels. De goesting voor een sequel is er dus zeker en vast,” klinkt het bij de OHNE-ploeg. “Maar nu gaan wij vooral nagenieten van deze eerste editie. En een beetje op adem komen na een aantal zeer stevige weken van voorbereiding (lachend).”

Met enorme dank aan Bar Bricolage, DOKano vzw en al onze sponsors: bakkerij Compaan, bakkerij Smorbrod, bakkerij Le Batard, gebak Vegamuze, Rijk Bos Bloemen, koekjes Miss Barre, sappen Lombaerts Calville, Eeva Thee,  Café Rico, Davai dumplings, Klean Kanteen, Gr’eat Granola, Callas Confiture, NAO chocolade, kaasmakerij Het Hinkelspel, bioboerderij Dubbeldoel, bioboerderij De Zwaluw, traiteur Fresh & Veggie, plantaardige kazen Omage.

Ontdek de OHNE winkel in jouw buurt!
Meer weten over verpakkingsvrij winkelen?
Schrijf je nu in op onze maandelijkse nieuwsbrief.Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
20/10/21
10/1/22
Aankondigingen

In 2021 werd jouw voeding betaalbaarder!

Verder lezen →
20/10/21
10/1/22
Aankondigingen

De impact van onze OHNEgelooflijke klanten in 2021

Verder lezen →
15/5/21
2/2/22
Aankondigingen

Drop & Pick-up service

Verder lezen →