← Inspiratie

Een duurzaam kerstgeschenk: een écht persoonlijk kaartje!

We hebben er allemaal wel ergens eentje liggen: een brief of kaart die we koesteren omdat de schrijver zo’n prachtige dingen neerpende. Woorden die net op dat moment weergeven wat we willen horen of hoe we ons voelen, die woorden doen iets met ons.

Het is niet voor niets dat kaartjes in jouw OHNE-winkel onder de categorie ‘verzorging’ staan in de kassa: ze zorgen voor troost, blijdschap en warmte. Breekt het angstzweet jou uit omdat ‘in je pen kruipen’ nogal buiten jouw comfortzone ligt? Wel dan helpen we jou graag met 4 praktische tips om op eenvoudige wijze een pracht van een kerstkaart te sturen!

Beperk

Je kan niet iedereen verwennen met je persoonlijke kerstboodschappen. Kies dus zorgvuldig: je stuurt beter 10 oprechte kaartjes dan 50 voorgedrukte fotokaartjes die iedereen linea recta naar de prullenbak verwijst eens de feestdagen voorbij zijn.


Je hoeft geen dichter te zijn

Een persoonlijke kerstkaart hoeft geen hoogmis van de poëzie te zijn; wat je een ander geeft is het warme gevoel dat hij/zij jouw tijd of aandacht waard is. Vertel de ontvangers van je kaartjes dus ook gewoon waarom je precies hen een kaartje wilde sturen. Hebben ze het afgelopen jaar veel voor jou betekent? Hoop je dat ze dat in de toekomst zullen blijven doen? Breng dan precies onder woorden waarom zij zo betekenisvol zijn geweest. Schrijf in je eigen woorden, blijf dicht bij jezelf. Bijna letterlijk jouw stem horen in elk woord, is ontzettend fijn voor wie je kaart leest.


Oprechte wensen

Neem even de tijd om te bedenken wat je wil wensen, blijf weg van een lijstje vol cliché’s. Pen je neer dat je hoopt iemand vaker te zien in het nieuwe jaar, stuur dan vb. direct een uitnodiging voor een etentje mee. Wens je iemand die kampte met gezondheidsproblemen in het afgelopen jaar een betere start van 2022, beschrijf dan misschien ook je bewondering voor de strijd die ze de afgelopen tijd al hebben geleverd.

Verwacht niets terug

Enkel kaartjes schrijven naar ‘wie jou ook een kaartje stuurde’ lijkt misschien logisch, maar toch is het niet zo’n goed idee. De mensen die op jouw verzendlijstje staan, kregen hun plekje hopelijk niet omdat jij je verplicht voelt. Stuur kaartjes naar mensen die jij iets wil vertellen, neem hen niets kwalijk wanneer zij toch niet zo’n schrijvers blijken te zijn. Wat je doet, betekent oprecht iets voor elk van hen. En wie weet, vind je dit jaar toch ook zo’n hoogst persoonlijk exemplaar in jouw brievenbus…

Veel schrijfplezier, maak er warme woorden van!

En tot slot... welk kaartje stuur ik dan?

Er zijn heel wat manieren om ook je kaartje zelf meer te laten zijn dan 'zomaar een kaartje'. Knutsel je graag? Leef je dan helemaal uit, want unieker wordt zo'n kaart zeker niet. Je kan ook makkelijk 'vervallen' nieuwjaarskaartjes een tweede leven geven met ludieke boodschappen als "gewoon een jaartje toevoegen voor extra fijne feestdagen" of "het afgelopen jaar is letterlijk voorbijgevlogen". De makkelijkste manier om kaartjes te recupereren? Knip de beschreven kant van een dubbel kaartje en ziedaar, een nieuw exemplaar! Of kleef een laagje duurzaam dik papier over de achterzijde van kaartjes waar jij vorig jaar geen boodschap aan had.

Toch door je voorraad heen? Kom gerust eens langs bij ons in de winkel, bij OHNE kiezen we onze kaartjesmakers op basis van hun prachtige werk én de bijzonder duurzame manier waarop ze hun kaartjes lokaal produceren.

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
20/10/21
19/3/24
Tips&Tricks

5 tips voor een vlotte lenteschoonmaak

Verder lezen →
30/1/24
24/4/24
Tips&Tricks

Hoe winkel je verpakkingsvrij? Van ingewikkeld naar natuurlijk onverpakt.

Verder lezen →
30/1/24
2/7/24
Tips&Tricks

Schoonmaakproducten bijvullen: waarom en hoe?

Verder lezen →