Tot ongeveer half augustus kan je het ontkennen, maar na Hemelvaart besluipt heel wat ouders het gevoel dat de hel van september met rasse schreden dichterbij komt. Je wordt overspoeld door lijstjes (van de school en van je kinderen) en rond 5 september blijf je verweesd achter met de vraag waar je heerlijke vakantiegevoel én al je geld is gebleven.
Omdat het leven al vaak genoeg een wedstrijd is, geven wij je heel graag een overzicht van onze tricks en tweaks om hier en daar uit de race te stappen die het nieuwe schooljaar met zich meebrengt. In deze blog doorprikken we graag een aantal mythes rond de start van het schooljaar. Lees verder voor enkele opruimtips!
De Mythe van Organizers
Je kan er op socials niet naast kijken en ook in de rekken van supermarkten duiken ze steeds vaker op: organizers voor je kleerkast, koelkast, garage, bureau,... Bij de start van het schooljaar is de verleiding groot om ook de kamer en boekentas van je kinderen van allerhande zakjes en doosjes te voorzien. En zo’n koelkast vol perfect gestapelde doosjes ziet er best verleidelijk uit. Alles om toch maar niet in die puinhoop van de afgelopen jaren te belanden, toch?
Don’t believe the hype
Wat blijkt: meer ‘ruimte creëren’ zorgt er vaak voor dat je nog meer koopt, ook wanneer je die spullen niet nodig hebt. Sterker nog, de cruciale eerste stap is ontspullen. Liggen er al 4 drinkflessen in je lade, dan hoef je die wellicht niet allemaal bij te houden. Ontspullen zorgt er simpelweg voor dat je opnieuw heel goed weet wat je al in huis hebt. Op die manier kom je minder snel in de verleiding op iets nieuws te kopen.
Ben je dus op zoek naar meer structuur in je (koel)kast, begin dan met opruimen en sorteren wat je al hebt. Weggooien wat stuk is, doneren of verkopen wat je niet (genoeg) gebruikt. “Does it spark joy?”, zou Marie Kondo zeggen. Brengt het jou nog steeds dat tikkeltje geluk? Heb je dit wel echt nodig? Organizers zien er leuk uit en verkopen ons het idee van een gestructureerd leven. De endorfine die vrijkomt bij het vooruitzicht van meer overzicht, bezorgt ons ook een opgeruimd humeur. In praktijk blijken ze na afloop vaak overbodig voor wie eerst gaat sorteren en ontspullen. Voor spullen die je niet (meer) gebruikt, heb je immers geen organizer nodig.
Bij de start van het tweede leerjaar heeft elke leerling in onze school 4 kleine doosjes nodig voor rekenkaartjes. Voor 0,30 eurocent/stuk vond ik die in de kringwinkel in de buurt.
Pure chaos dan? Nope.
Natuurlijk gooien we niet zomaar alles los in schuiven of kasten, een beetje structuur en systematiek doen altijd deugd. Maar ken jezelf (én je huisgenoten!): een te complex systeem van labels, lades en vakjes werkt niet en zorgt voor onnodige spanningen en discussies. Kies dus voor een eenvoudig systeem waar iedereen zich in kan vinden en weet dat de boutade better done than perfect absoluut klopt voor opruimen.
Hoe minder spullen je hebt, hoe minder er kan zoek raken. Ontspullen is het fundament voor minder opruimwerk.
Easy opruimtweaks (die je al in huis hebt!)
De schoendoos
Niet altijd moeders mooiste, maar wel de meest veelzijdige gratis opberger die bestaat: je bergt er foto’s, brieven en herinneringen in op voor op zolder. Zonder deksel zijn ze ideaal als ‘vakjesmaker’ in een grotere schuif: sokken, slips en onderhemdjes krijgen zo allemaal een eigen plekje. Uiteraard kunnen ze ook voor iets meer overzicht in een bureaulade zorgen.
De wasmand
We gebruiken allemaal onze traptredes als doorgeefluik voor spullen. Neemt iemand dit straks nog even mee naar boven? En enkele dagen (of waren het weken) later ligt het er nog en loop jij behoorlijk geagiteerd talloze keren de trap op en af om alles op z’n plek te krijgen. Je kan er ook voor kiezen om een (kleine) wasmand te vullen met alle spullen die van beneden naar boven moeten (of omgekeerd). Mandje vol? Dan draagt de eerstvolgende alles naar boven (én maakt die de mand leeg).
Elk het zijne
De 2.0-versie van de wasmand is om elk lid van het gezin een eigen mandje te geven: vind je rondslingerende spullen? Drop ze in de juiste mand? Mandje vol? Leegmaken maar.
De 5-minutenregel
Opruimen is geen leuk klusje en al helemaal niet wanneer jij het elke dag alleen moet doen. Dat lukt een stuk beter wanneer je (vb. elke dag net na etenstijd) 5 of 10 minuten samen opruimt. Het doel is niet om iedereen elke dag precies evenveel te laten doen, wel om je kinderen, huisgenoten of partner aan te leren dat vele handen het werk echt wel lichter maken. Oh ja, leren loslaten is wel essentieel: we hebben niet allemaal dezelfde definitie van opgeruimd.
Opruimen moet je leren, dat doe je beter in korte dagelijkse lessen van enkele minuten dan tijdens een wekelijkse strijd van een uur.
Facebook-favours
Heeft je kind voor de start van het nieuwe schooljaar opeens heel veel nieuwe spullen nodig? Drop het lijstje in de Facebookgroep van je buurt of dorp. De kans is heel groot dat andere ouders uit de buurt je kunnen helpen. Uiteraard kan jij precies hetzelfde doen met alle spullen die jouw kroost niet meer nodig heeft. Heel wat bedrijven doneren ook met veel plezier ringmappen en kladpapier. Alweer een nieuwkoop uitgespaard. Ook in de kringwinkel vind je natuurlijk heel wat spullen die nog perfect bruikbaar zijn.