← Inspiratie

Hoe maak ik een oliefles schoon?

Een oliefles reinigen, zodat je deze kan hergebruiken, lijkt uitdagend maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Glazen flessen met een smalle hals kan je heel eenvoudig schoonmaken, zelfs wanneer er olieresten in zitten.

Allereerst; als je de fles hervult met hetzelfde product, dan hoef je hem niet iedere keer uit te wassen. Je kan perfect de fles een aantal keer hervullen zonder deze telkens volledig schoon te maken. Zo bespaar je jezelf niet alleen moeite, maar ook heel wat water!

Is je fles al een tijdje in gebruik, of wil je ze graag opvullen met iets anders, dan is schoonmaken aan de orde. Omdat vet niet wateroplosbaar is, lukt dit klusje niet enkel met afwasmiddel. Gelukkig moeten we de oplossing niet ver zoeken: natriumbicarbonaat is een perfecte vetoplosser! Het is bovendien een natuurlijk, geheel onschadelijk product dat naast multi-inzetbaar, ook helemaal niet duur is. Je vindt het ook onder de naam baking soda of zuiveringszout (en die laatste naam is alles behalve gestolen). Natriumbicarbonaat neutraliseert ook geuren, zo ben je zeker dat je fles niet alleen proper oogt, maar ook helemaal neutraal ruikt!

Natriumbicarbonaat is niet hetzelfde als natriumcarbonaat
Wist je dat…baking soda vaak verward wordt met schoonmaaksoda? Het verschil in naam zit hem in de ‘bi’. De officiële naam voor baking soda is natriumbicarbonaat, terwijl schoonmaaksoda bekendstaat als natriumcarbonaat. Baking soda gebruik je zowel in voeding (o.a. als rijsmiddel) en als schoonmaakmiddel. Natriumcarbonaat (= soda) kun je gebruiken om te poetsen, maar niet om te bakken. Daarnaast is er ook nog natrium percarbonaat, een verbinding van natriumcarbonaat en waterstofperoxide. Het ontvlekt, wit en ontgeurt je was op natuurlijke wijze. Je vindt natrium bicarbonaat en natrium percarbonaat in bulk in bijna alleOHNE winkels! Percarbonaat is niet te verkrijgen bij OHNE Zwalm.


Dit heb je nodig:

  • Afwasmiddel 
  • Natriumbicarbonaat
  • Kokend water (waterkoker)

Maak je fles schoon in 5 eenvoudige stappen

  1. Vul de fles  voor ⅘ met heet water 
  2. Voeg 3 theelepels natriumbicarbonaat en wat afwasmiddel toe
  3. Schud goed met de fles en laat het middeltje minstens 15 minuten trekken (je kan het bijvoorbeeld ook een hele nacht laten staan) 
  4. Giet het water af en spoel de flesjes om met water om de laatste zeep te verwijderen. 
  5. Laat de fles drogen aan de lucht op een afdruiprekje

Et voila, een propere fles die je terug kan hervullen met een product naar wens!

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
20/10/21
19/3/24
Tips&Tricks

5 tips voor een vlotte lenteschoonmaak

Verder lezen →
30/1/24
24/4/24
Tips&Tricks

Hoe winkel je verpakkingsvrij? Van ingewikkeld naar natuurlijk onverpakt.

Verder lezen →
30/1/24
2/7/24
Tips&Tricks

Schoonmaakproducten bijvullen: waarom en hoe?

Verder lezen →