← Inspiratie

Portret OHNE: "Onze droom? Een verpakkingsvrije winkel in elk dorp"

Bioforum laat ons het woord en polst naar onze drijfveren, ambities en dromen.

Nu al zes winkels

Sophie Deren leerde verpakkingsvrije winkels kennen tijdens een reis in de VS. Samen met haar zus Emmanuelle maakte ze plannen om dat concept naar ons land te vertalen. Via via kwamen ze in contact met Alexia Coppens en een vriend. Sophie: “Uiteindelijk werkten we het project uit met vijf gelijkgestemden, waarvan iemand intussen is gestopt. In 2015 werd ik zaakvoerder van de eerste OHNE-winkel in Gent.”  

Vijf jaar later waren ze een coöperatie met vijf Vlaamse winkels: Zwalm, Nevele, Aalst en 2 in Gent. Begin oktober opende hun zesde winkel in Ternat. Er kwamen nieuwe mensen aan boord. Lieselotte kwam in eerste instantie gewoon tips vragen voor haar verpakkingsvrije winkel in Zwalm, maar besliste om ook onder de OHNE-vlag te varen. “Daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Je hebt een klankbord en profiteert als starter enorm van het bestaande netwerk. Bovendien moet je niet van nul een assortiment opbouwen.”

"Om de versheid van onze producten in bulk te garanderen moeten we goed inschatten hoeveel er verkocht zal worden", legt Sophie uit. "Dat leer je gaandeweg. Voor sommige producten blijft het moeilijk om ze in verpakkingsvrije vorm aan te bieden, zoals passata of chips."


"Ons doel is niet om overal in Vlaanderen OHNE-winkels te hebben, al dromen we wel van een verpakkingsvrije winkel in elk dorp."

Mentaliteitsverandering

Hoewel het verpakkingsvrije element primeert, is dat niet het enige criterium voor Ohne: “We kiezen ook voor lokaal, duurzaam en biologisch. Zo’n 90 procent van ons assortiment is bio. De uitzonderingen zijn vooral lokale, ambachtelijke producten. Elke winkel bepaalt dat zelf.”

Dat deze winkels voor sommige mensen een drempel zijn, beseffen ze wel. “Toch komen er elke dag wel nieuwe mensen op ontdekking. Die zijn dan altijd aangenaam verrast. Veel mensen denken dat ze enorm goed georganiseerd moeten zijn om altijd verpakkingen bij te hebben, maar met een paar stoffen zakjes kom je soms ook al ver. Het gaat ook om een mentaliteitsverandering.”

"Veel mensen denken dat ze enorm georganiseerd moeten zijn om verpakkingsvrij te winkelen, maar met een paar stoffen zakjes kom je ook al ver."

Coöperatief model

Door voor een coöperatief model te kiezen, werden bepaalde zaken makkelijker. Alexia: “We kunnen niet alleen voordeliger aankopen, we hebben ook meer invloed doorheen de keten. Zo zorgen we ervoor dat bedrijven meer zoeken naar alternatieven voor hun verpakkingen, zoals retouremmers voor koekjes.” De coöperatie neemt ook overkoepelende taken als administratie of communicatie voor een deel op zich.  

Om voldoende meerwaarde te creëren mikken ze in eerste instantie op tien winkels. Alexia: “We zijn nog volop aan het uitzoeken hoe ver we daar in willen gaan. Ons doel is niet om overal in Vlaanderen Ohne-winkels te hebben, al dromen we wel van een verpakkingsvrije winkel in elk dorp. Onze winkels moeten dicht bij consumenten te vinden zijn, want te veel verplaatsingen zijn ook niet duurzaam.”

Lees het originele artikel op www.biomijnnatuur.be

Foto: Sophie Nuytten

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
15/5/21
10/1/22
Over OHNE

OHNE kreeg een plekje in de erelijst van de Verschilmakers!

Verder lezen →
15/5/21
31/1/22
Over OHNE

OHNE lanceert eigen statiegeldsysteem in alle winkels

Verder lezen →
15/5/21
14/4/23
Over OHNE

OHNE krijgt de prijs voor Verdienstelijke Oost-Vlaming 2022

Verder lezen →