De prijs van olijfolie kent historische hoogtes en de prijsstijgingen zijn helaas nog niet achter de rug. Bij OHNE worden we bij iedere aankoop geconfronteerd met hogere inkoopprijzen. Hoog tijd dus voor uitdieping, zodat we jou kunnen toelichten wat er aan de hand is.
In een artikel van De Tijd [24/10/23] krijgen we een beeld van hoe de prijzen op de olijfoliemarkt zijn geëvolueerd in de laatste 14 maanden.
- Begin 2022 betaalt de Spaanse consument gemiddeld ongeveer 4 euro voor een liter (basic) olijfolie.
- Begin 2023 steeg de prijs met 50% naar 6 euro per liter.
- Eind 2023 ligt de gemiddelde prijs al op 9,24 euro.
Een prijsstijging van maar liefst 130%.
Wanneer we kijken naar de evolutie van onze eigen inkoopprijs van kwalitatieve, biologische olijfolie, dan merken we dezelfde trend op: we kochten deze maand 125% duurder in dan in januari 2022 en kregen meteen ook mee dat we ons ook bij onze volgende aankoop aan verdere stijgingen mogen verwachten. Geen fijn nieuws, maar wel nieuws dat we in alle transparantie met jou willen delen.
Wat is er dan precies aan de hand op de olijfoliemarkt? Wat zijn de oorzaken van de enorme stijgingen?
De spil in het hele verhaal is de Spaanse markt. Al 2 jaar na elkaar vallen de oogsten in Spanje tegen. De grootste boosdoener daarbij is de aanhoudende droogte.
Vroeger bedroeg de jaaroogst meer dan 1 miljard kilo olijven. In rampjaar 2022 werden er slechts 663 miljoen kilo olijven geoogst. De finale cijfers van 2023 worden geschat op 680,000 tot 710,000.
Een kleine stijging dus, maar nog steeds ver onder het oude gemiddelde. En het probleem is nog complexer.
Waarom dan geen ander land opzoeken dat ook (meer betaalbare) olijfolie produceert?
Bij OHNE boden we tot voor kort biologische Tunesische olijfolie aan, maar die is ondertussen al 6 maanden niet meer te verkrijgen. Dat de droogte ook hier een rol zou spelen, leek ons een logische verklaring voor een tijdelijke ‘stockbreuk’, maar er speelt nog iets.
Hoewel 90% van de olijfolieproductie in Tunesië bestemd is voor export, kom je niet vaak Tunesische olijfolie tegen in de Europese winkelrekken. Dominante Spaanse olijfolieproducenten kopen de Tunesische kwalitatieve olijfolie in bulk op tegen erg lage prijzen, vermengen deze met hun eigen inferieure Spaanse olijfolie en zetten ze vervolgens als Spaanse olijfolie in de markt.
Tunesische producenten beschikken dus vaak over alle certificaten, inclusief het biogarantie-label, maar niet over een licentie om zelf te exporteren naar Europa. Het ontbreekt hen aan kapitaalkracht om dit probleem te omzeilen en dan rest maar 1 oplossing: de olijfolie verkopen aan de Spaanse tussenhandelaren, die met de échte opbrengst gaan lopen.
Tunesische producenten beschikken vaak over alle certificaten, inclusief het biogarantie-label, maar niet over een licentie om zelf te exporteren naar Europa.
Waaraan mogen we ons verwachten in 2024?
Volgens deskundigen zal de prijs van olijfolie tot ver in 2024 stijgen. Dit wordt voornamelijk beïnvloed door oogsten in belangrijke regio's in Zuid-Europa. Elk slecht oogstjaar zet een jaar lang extra druk op de prijzen.
Landen zoals Marokko en Turkije hebben dan weer exportverboden ingesteld om hun bevolking te beschermen tegen de stijgende prijzen van olijven.
Het klinkt misschien gek, maar er wordt niet verwacht dat de vraag naar olijfolie zal dalen. Het gebruik van de olie zit, zeker in het zuiden, zo ingebakken in de cultuur dat overschakelen naar alternatieven zelden gebeurt.
Hoe ga jij als consument makkelijker om met een stijgende olijfolieprijs?
Door net wél in te zetten op alternatieven. Het is de beste tip die we in het huidige klimaat kunnen geven: schakel, zeker voor al je warme bereidingen, over naar de goedkopere maar even gezonde zonnebloemolie. Deze bieden we bij OHNE aan 7,45€ per kg, minder dan de helft van de prijs van olijfolie. Ook kokosolie (9,50 €/kg) is een ideale vervanger, zeker op hogere temperaturen, bij frituren of in zoetere bereidingen. Je ruikt misschien wel kokos, maar ook deze olie is helemaal neutraal van smaak.
Mag je zonnebloemolie en kokosolie wel verhitten?
Omdat zoveel zonnebloemolie van lage kwaliteit verkocht wordt, heeft deze olie onterecht een slechte naam gekregen. Onze zonnebloemolie heeft een neutrale smaak en is een zuiver, biologisch product van hoge kwaliteit. Ideaal dus om in te bakken en braden. Tot een temperatuur van 180 graden Celsius is zonnebloemolie, net als olijfolie, helemaal veilig te gebruiken. Op heel hoge temperaturen (vb. in de wok of op een barbecue) gebruik je beter kokosolie of rijstolie (niet te verkrijgen bij OHNE) als vervanger. Wist je trouwens dat een klassieke pan op het vuur doorgaans niet warmer wordt dan 180 graden?
Omdat er zoveel zonnebloemolie van lage kwaliteit verkocht wordt, heeft deze olie onterecht een slechte naam gekregen.
Bij OHNE blijven we jou onze kwalitatieve biologische olijfolie aanbieden. Geniet ervan, zeker op je salades of in bereidingen waar je toch olijfolie verkiest. We hopen je vooral te inspireren om te variëren tussen verschillende soorten olie. Meer variatie is altijd een goed idee voor je gezondheid en vanaf nu dus ook voor je portemonnee.
Meer weten over waar wij ons op baseren?
https://www.oliveoiltimes.com/world/demand-for-organic-olive-oil-growing-globally/117835