← Inspiratie

Help, mijn kikkererwten kiemen!

Krijgen je geweekte kikkererwten schattige staartjes? Gooi ze vooral niet weg!

Misschien had je het zelf al eens voor. Je weekte teveel kikkererwten, bewaarde ze voor later en na een paar dagen merk je op dat ze alive and kicking zijn. Gooi ze vooral niet weg, want  ze zijn nog perfect eetbaar. Meer zelfs, het kiemproces brengt heel wat voordelen met zich mee in vergelijking met gewone kikkererwten:

  1. Verhoogde voedingswaarde: Het kiemproces activeert enzymen in de kikkererwten, waardoor de de hoeveelheid voedingsstoffen toeneemt. Gekiemde kikkererwten hebben bijgevolg een hogere concentratie aan vitaminen, mineralen en antioxidanten.
  2. Verbeterde verteerbaarheid: Tijdens het kiemen worden complexe koolhydraten afgebroken tot eenvoudigere suikers, wat de verteerbaarheid van gekiemde kikkererwten bevordert. Het vermindert FODMAP's. FODMAP's zijn bepaalde koolhydraten die bij mensen met een prikkelbare darm klachten kunnen opleveren. Veroorzaken bonen doorgaans darmklachten voor jou? Kiemen kan helpen!
  3. Betere smaak en textuur: Gekiemde kikkererwten hebben vaak een mildere smaak en een zachtere textuur dan gewone kikkererwten.

Gekiemde kikkererwten kan je inzetten op dezelfde manier als de niet gekiemde variant. Verwerk ze dus in heerlijke salades, hummus, burgers/falafel of stoofschotels. Opgelet, net zoals bij niet gekiemde, geweekte kikkererwten, dien je ze eerst te koken. Kook ze ongeveer 45 min, tot ze zacht zijn.

Verwerk ze in heerlijke salades, hummus, burgers/falafel of stoofschotels.

Stap voor stap kikkererwten kiemen

Je leest het goed, er zijn genoeg redenen om kikkererwten net bewust te gaan laten kiemen. Het kiemen van kikkererwten is ook helemaal niet moeilijk:

  1. Spoel de kikkererwten af en doe ze in een kom. Voeg voldoende water toe zodat de erwten volledig ondergedompeld zijn. Laat ze minstens 8 uur (of  een hele nacht) weken.
  2. Giet het weekwater af en spoel de kikkererwten opnieuw met schoon water. Laat ze vervolgens goed uitlekken.
  3. Plaats de geweekte kikkererwten in een vochtige, donkere omgeving, zoals een afgedekte kom of pot met een vochtige doek eroverheen. Zorg ervoor dat er geen direct zonlicht is, omdat dit het kiemproces kan verstoren.
  4. Spoel de kikkererwten dagelijks met schoon water om overtollige bacteriën te verwijderen en schimmelvorming te voorkomen. Ja, het is zoals een desem starten: met een beetje dagelijkse liefde kom je heel ver.
  5. Afhankelijk van de temperatuur kan het kiemproces 1-4 dagen duren. Als de staartjes ongeveer 1,5 cm lang zijn, zijn ze klaar voor gebruik.
  6. Kook de kikkererwten gedurende ongeveer 45 min voor je ze aan je gerecht toevoegt.

Klaar voor je eerste uitgekiemde experiment?

Je vindt lokale kikkererwten in elk van onze winkels of op OHNE online (Gent).

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Check onze receptsuggesties bij de seizoensgroenten.

Smakelijk!


Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
20/10/21
19/3/24
Tips&Tricks

5 tips voor een vlotte lenteschoonmaak

Verder lezen →
30/1/24
24/4/24
Tips&Tricks

Hoe winkel je verpakkingsvrij? Van ingewikkeld naar natuurlijk onverpakt.

Verder lezen →
15/5/21
8/2/24
Tips&Tricks

Dé vervanglijst voor minder plastiek in jouw leven

Verder lezen →