Het is nu echt lente, maar op het veld betekent april vooral veel planten, zaaien en wieden. Toch biedt april al enkele heerlijke nieuwe smaken op ons bord. De paasklokken brengen immers niet alleen chocolade mee, maar steevast ook prachtige asperges en de nieuwe aardappeloogst!
De seizoensgroenten van april
- asperges,
- aardappelen,
- bloemkool,
- groene selder,
- paddestoelen,
- lente-prei,
- raapjes,
- radijsjes,
- spinazie,
- witloof
- jonge worteltjes.
April, de maand van de asperge
In de lente steken de asperges hun kopjes boven de grond. Deze heerlijke groente heeft een kort topseizoen met prachtige Belgische asperges. Geniet dus volop van dit witte (én groene!) goud wanneer het in de winkel ligt.
Wist je dat... groene asperges van dezelfde plant afkomstig zijn als de bekendere witte asperge? Groene asperges worden bovengronds gekweekt, het zonlicht zorgt ervoor dat ze iets pittiger doorsmaken en... groen kleuren.
Aan de slag met asperges
Koken met asperges
Dé klassieker is uiteraard asperges à la flammande: gestoomd, in al z’n eenvoud geserveerd met een (geplet) eitje, geklaarde boter en vers gesnipperde peterselie.

Geef je graag een plantaardige twist aan dit gerecht? Vervang de boter dan door onze heerlijke olijfolie met een scheutje citroen en salieblaadjes. Of kies voor een pittig tahini-sausje als afwerking: 1 deel citroensap + 1 deel tahinpasta + 2 delen water. Zout en (cayenne)peper naar smaak toevoegen.

Recept: Knapperige asperges met romige preisaus
Recept: Lente-risotto met doperwt, groene asperge en courgette
Asperges bewaren
Wil je asperges lang bewaren?
Behandel ze dan als bladgroenten: verwijder eventuele elastiekjes en wikkel al dat heerlijks in een vochtige theedoek. Op die manier voorkom je droge steeltjes die taai worden.
Hoera, we zijn aan de ‘nief patatjes’!
We hebben de afgelopen maanden met bewaaraardappelen doorgebracht. Dat geduld wordt in april beloond door de eerste nieuwe patatjes. Gebruik ze ‘klassiek’ in gekookte of gestoomde versie, maar evengoed in een salade voor die eerste lunch in je tuin of op het terras. Bovendien zijn aardappelen ook een perfecte bodem voor een glutenvrije quiche.

1 keer koken: 3 dagen aardappelen op je bord
Klassiek
Kook voldoende aardappelen voor 3 (opeenvolgende dagen). Gebruik ze op dag 1 ‘klassiek’ in een combinatie met je favoriete groenten en burger.
Als salade
Op dag 2 maak je in een handomdraai een lichte aardappelsalade. Snij de gekookte aardappelen in plakjes van een halve cm dik en combineer naar hartenlust met je favoriete (restjes van) groenten. Zoek je een nog sneller resultaat? Meng enkele lepels van de slaatjes uit onze verstoog onder je aardappelen (topcombo’s: de venkelsalade en de tofusla) en werk af met wat tuinkers, radijsjes, komkommer,... of zorg voor wat extra bite en vitamines dankzij een handvol kiemen. Zelf vb. je kikkererwten laten kiemen is kinderspel.
Als side dish
Voeg op dag 3 enkele eetlepels olijfolie, wat tijm en rozemarijn en enkele teentjes knoflook toe aan je restje aardappelen. Verwarm de aardappelen een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 220 graden. Hussel de aardappelen halverwege de baktijd even door elkaar. Meng vlak voor het serveren enkele eetlepels pesto erdoor en serveer met wat waterkers als lekkere side dish.

Zero waste tip
Gebruik het loof van jonge worteltjes in combinatie met verse groene kruiden voor een pittige pesto. Je kan ongeveer de helft van je volume basilicum vervangen door wortelloof. Heel goed spoelen en dan combineren met je favoriete noot, olijfolie, look en (vegan) parmezaan.

Geniet ervan en tot in mei!
Check onze laatst gepubliceerde recepten hier.
-
Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.
(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)