← Inspiratie

In 2021 werd jouw voeding betaalbaarder!

Waarom hebben we zo vaak het gevoel “dat het leven duurder wordt” en dat we dat vooral voelen in onze winkelkar? We gidsen je stap voor stap door het antwoord op deze complexe voedingsvraag.

Je denkt misschien dat er iets mis ging met de kop hierboven, maar wat er staat klopt, de prijzen van voeding stegen in het eerste deel van 2021 amper* waardoor je als consument tijdens het jaar steeds meer ‘waar voor je geld’ kreeg.  Waarom hebben we dan toch zo vaak het gevoel “dat het leven duurder wordt” en dat we dat vooral voelen in onze winkelkar? We gidsen je stap voor stap door het antwoord op deze complexe voedingsvraag.

De strijd tussen retailers

Het afgelopen jaar was pittig in de detailhandel: tussen sommige retailers woedt maand na maand een heuse prijzenoorlog waar de consument beter van zou moeten worden, maar die er doorgaans voor zorgt dat producenten met lege handen achterblijven. Zo zorgden de grote supermarktketens ervoor dat de prijzen in 2021 nauwelijks konden stijgen: prijsafspraken worden immers voor een jaar gemaakt, zelfs wanneer voor leveranciers en producenten de prijzen van grondstoffen en energie genadeloos de hoogte in schieten. Bovendien heeft die prijzenslag nu en dan ook impact op de kwaliteit van wat je koopt, grondstoffen van een betere kwaliteit kosten nu eenmaal meer dan inferieure vervangproducten. En tot slot koop je in een doorsnee supermarkt vaak ook meer dan voeding: wanneer jij een rol vuilniszakken meeneemt, een boek of dagblad koopt of keukenspullen, dan betaal je daar misschien een pak meer voor dan vroeger. Net zoals jij dat allemaal in je kar dropt, gooit ons brein al die aankopen op één grote hoop en labelt ze samen als ‘voeding is duurder geworden’.

Sinds het einde van de zomer zien we een kentering in de prijszetting van grote ketens: er kwamen forse stijgingen bij bepaalde producten en nog forsere folders vol superpromo’s werden in onze brievenbussen gestopt. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat sommige prijzen meer dan 30% stegen op korte tijd. Dat is een boodschap die je als grote speler graag verstopt onder enkele superdeals.


Winkelen bij OHNE = betaalbare producten van topkwaliteit voor iedereen

Bij OHNE kiezen we voor een totaal andere prijzenpolitiek, eentje die op eerlijke wijze de markt volgt, een beetje zoals de seizoenen het ritme bepalen in onze groenten- en fruitafdeling. Dat zorgt ervoor dat je de afgelopen maanden geen prijsstijgingen zag in onze winkels én dat wij bij de start van 2022 geen drastische verhogingen moeten doorvoeren in ons totale assortiment; meer zelfs heel wat van onze producten stijgen amper of zelfs niet in prijs. En wanneer de prijs van producten wel de hoogte in gaat, communiceren we dat glashelder, dat lijkt ons niet meer dan fair. 

Hoe kan dat dan, zo’n marktgebonden prijsvoering? Omdat onze partners steeds grotere volumes kunnen produceren en dus voordelig kunnen (blijven) werken zonder aan hun eigen inkomsten te morrelen.  Het mooiste voorbeeld vind je bij één van onze leveranciers van huishoudproducten, Wallowash. Zij besloten om de prijsstijgingen volledig door te rekenen in de verkoop van kleine verpakkingen, als bulkverdeler worden wij op die manier extra beloond voor onze inspanningen met de allerbeste prijs op de markt. Kopen in bulk, dat maakt dus echt een verschil.

Aan onze kassa betaal jij op die manier een betaalbare prijs voor de inhoud van je potjes. We beseffen heel goed dat ‘betaalbaar’ voor elk van jullie iets anders betekent, maar ook in 2022 kiezen we 100% voor duurzaam, overheerlijk, eerlijk en onverpakt. Wij willen niet ‘de goedkoopste’ zijn: het is een eindeloos gevecht dat alleen verliezers kent. Je lokken met verlieslatende acties 1+1 gratis, 50% extra, 3 halen slechts 2 betalen, je meer laten kopen dan je eigenlijk nodig hebt, je verleiden met ‘een goede deal’ en vervolgens de rest van je mandje vullen met prijzige producten of kleine verpakkingen die ‘nog steeds dezelfde prijs’ hebben. Die truken van de foor zijn niet aan ons besteed. Hier blijven we er rotsvast van overtuigd dat de grootste winst schuilt in precies datgene kopen dat jij nodig hebt. En het leukste van al is dat zo veel van onze heerlijke klanten dat steeds weer bevestigen.

Dus ook in 2022 gaan we voor betaalbaar. Misschien dekt het Engelse ‘affordable’, dat letterlijk veroorloofbaar betekent, nog beter de lading omdat iedereen het verdient om zich smaakvolle, gezonde producten van topkwaliteit te kunnen veroorloven. Heb jij vragen over onze prijzen, spreek ons dan gerust even aan in de winkel, want transparantie daar staan we voor!


(*gemiddeld steeg de prijs van voeding 0,9%, dat is minder dan de indexering van de lonen, er waren wel uitschieters te bespeuren met hogere stijgingen, vooral op het einde van het jaar. Elke supermarkt heeft ook een geheel eigen prijzenpolitiek waarbij promofolders vaak de koopjes bevatten, maar niet de prijzen van de (soms basis)producten die hoger geprijsd worden. Wat 2022 zal brengen is nog zeer onduidelijk, net daarom vinden wij het belangrijk om jullie zo goed mogelijk  te informeren.)  


Meer lezen over dit boeiende thema, kan je hier:

https://radio2.be/de-inspecteur/wordt-de-inhoud-van-mijn-winkelkar-echt-duurder-de-inspecteur-doet-de-test

https://www.test-aankoop.be/familie-prive/supermarkten/nieuws/inflatie-en-prijsstijging-in-supermarkten

https://businessam.be/voedselprijzen-nog-nooit-zo-hoog-hoe-komt-dat-klimaatverandering/


Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
20/10/21
12/4/23
Aankondigingen

Bio in speciaalzaken niet duurder

Verder lezen →
15/5/21
24/4/23
Aankondigingen

Actie: mei plasticvrij

Verder lezen →
20/10/21
10/1/22
Aankondigingen

De impact van onze OHNEgelooflijke klanten in 2021

Verder lezen →