← Inspiratie

Jouw impact met OHNE in 2023: jij 10 vuilniszakken lichter, wij 500 leden sterker

‍Een terugblik waar we warm van worden, goeie voornemens die we wél kunnen waarmaken, en een eerste inkijk in onze plannen voor 2024. Je leest hier alles over de impact die jij bij OHNE gemaakt hebt in 2023 en hoe dit nog groter wordt in het nieuwe jaar.

Winkelen bij OHNE: da’s impact voor én door jou

Ben je benieuwd om te ontdekken hoe groot onze imaginaire afvalberg vol vermeden verpakking van afgelopen jaar is? Wij hebben alle cijfers voor jou op een rijtje gezet en we kunnen het alvast verklappen: we mogen allemaal samen fier zijn op ons rapport!

Je spaarde gemiddeld 10 afvalzakken uit in 2023

Een lege pmd- of restafvalzak hoeft niet je ultieme doel te zijn, maar wij helpen je ontzettend graag om bij elke ophaling steeds minder PMD en restafval te moeten buitenzetten. Na behoorlijk wat cijferwerk op basis van onderzoek van Zero Waste Europe en de cijfers van OVAM, blijkt dat de gemiddelde Zero Waste shopper 10 vuilniszakken per jaar minder richting z’n stoeprand zeult. Dat betekent 5x PMD en 5x restafval. Alvast een stevig verschil voor de planeet én voor je portemonnee. 

De helft minder PMD per jaar dankzij elke herbruikbare verpakking én ook een pak minder restafval omdat je dankzij shoppen in bulk veel minder voedsel verspilt. Traditionele supermarkten sporen je via hun verpakkingen aan om meer te kopen dan je eigenlijk nodig hebt, wij stimuleren je veel liever om precies te kopen wat je wil én waar je zin in hebt. 

Inderdaad, verpakkingsvrij winkelen maakt je een pak bewuster van je aankoopproces waardoor je zelden te veel koopt. Je vermijdt dus niet alleen voedselverspilling, maar bespaart ook makkelijk tot de helft op je verbruik van restafvalzakken. 

Plastic zak

Samen vermeden we bijna 48 ton afval! 

In 2023 wisten alle OHNEgelooflijke mensen collectief maar liefst 476 139 onnodige verpakkingen te vermijden, omgerekend goed voor zo’n 48 ton afval dat we samen niet geproduceerd hebben. En dat allemaal dankzij jouw hergebruik van bestaande doosjes en verpakkingen, het statiegeldsysteem en uiteraard heel vaak simpelweg genieten van heerlijk onverpakt lekkers uit ons vers- en bulkassortiment.

Ontdek per winkel wat we samen gerealiseerd hebben:

OHNE spaarde 48 ton afval uit
Cijfers berekend op basis van de assumptie dat 10 verpakkingen = 1kg.

Dikke merci dus! En…wat denk je, gaan we in 2024 voor niet minder dan 50 ton?

Elke verpakking maakt mee het verschil

Of je nu een wekelijkse vaste klant bent of een sporadische shopper op zoek naar z’n favoriete product: elke vermeden verpakking helpt om de afvalberg te verkleinen.

De totale hoeveelheid verpakkingen die op de Belgische markt wordt gebracht, is helaas nog steeds in stijgende lijn. Hoewel we beter worden in recycleren (49,2% van het plastic afval in 2021 (STATBEL)), zwelt het plasticprobleem nog steeds verder aan. Een onderzoek uit Nederland in 2019 laat zien dat zelfs kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken: als elke Nederlander 5 verpakkingen minder per jaar zou gebruiken, zou dat al helpen om het plasticprobleem te stabiliseren.

Kortom: 5x jouw nootjesbokaal opnieuw vullen, 5x yoghurt in een statiegeldbokaal, 5x een refill van je fles azijn of 5x een snelle lunch recht op je bord i.p.v. in een wegwerpverpakking. De impact van elke OHNE-klant is gigantisch!

Plastic water flessen

Jouw investering met Green Friday

Elk jaar wordt ‘het gedoe’ rond Black Friday groter. Elk jaar vinden wij het bij OHNE moeilijker om een antwoord te vinden op die koopjesgekte. Doorgaans laten we die dag eind november dan ook aan ons voorbij gaan. Dit jaar besloten we het anders aan te pakken.  

Het plan was simpel: 5% van de omzet op vrijdag 24 november en zaterdag 25 november 2023 in de 6 OHNE-winkels wordt ingezet om een blijvend verschil te maken.

Onze actie leverde 1050 euro op. Dit budget doneerden we aan Dokano, een organisatie die de Gentse binnenwateren schoonmaakt door plastic afval op te vissen per kano. Daarnaast zorgen ze in talloze scholen en bedrijven ook voor educatie op vlak van plasticvervuiling in ons water. 

OHNE River Cleanup ism DOKANO
Doe mee!

En ‘gewoon’ geld doneren, dat zou natuurlijk net iets te makkelijk zijn. Je hoort het al: op 24 maart 2024 neemt Dokano ons én jou mee in de kano voor de eerste OHNE River Clean Up! Daarover vertellen we je binnenkort heel graag veel meer, want jij kan mee in onze kano, als sponsor en… als peddelaar. Save the date!

2023 was dus best een OHNEgelooflijk jaar. Komend jaar varen we verder op onze koers, merci dat jij ons elke dag weer de wind in de zeilen geeft!

De groei van OHNE in 2023: een blik achter de schermen

2023 was een kanteljaar voor team OHNE. Na een pittig economisch crisisjaar in 2022 beseften wij nog meer hoe belangrijk het is om samen sterk te staan in duurzame retail. Voor het eerst gingen we dus heel diep graven bij OHNE: in alle cijfers, in al jullie feedback en in onze dromen en plannen. In maart beslisten we dat 2023 ons kanteljaar zou worden. En dat werd het ook!

Samen met Kim en Peter van het strategisch bureau Strategies & Leaders werkten we keihard om onze doelen te bereiken, om elke dag met veel goesting te bouwen aan een toekomst die (steeds meer) verpakkingsvrij is.

Na zo’n jaar vinden we het fijn om terug te blikken en om jou ook mee te laten kijken naar wat we gerealiseerd hebben, naar waar we nog van dromen én naar hoe we die dromen ook waar willen maken.

Word OHNE Cooperant en draag bij aan echte verandering
OHNE staat altijd dicht bij haar klanten. In OHNE Steendam ben je welkom bij Sophie, grondlegster van het OHNE concept in 2015 en haar warm team.

Duurzame groei met OHNE, zonder in te boeten op onze waarden en normen.

Team OHNE realiseerde dit jaar een omzet van € 1.812.682,22!
Dat is 1,8 miljoen euro waarmee jij als consument JA zegt tegen een eerlijk duurzaam verhaal in retail. 
€ 1,8 miljoen keer extra steun:

  • voor bio-boeren en (lokale) producenten
  • voor duurzame (vaak sociale) tewerkstelling
  • voor lokale handel en het sociaal weefsel dat we als winkel mogen zijn in onze buurt

Binnen OHNE draait er zeer weinig om geld, maar wij leerden wel hoe belangrijk de financiële impact is die we als winkel kunnen maken. En die impact maken we volledig dankzij jou als klant.

Een boer op de Bioboerderij De Zwaluw in zijn serre
Bioboerderij De Zwaluw © Kjell Gryspeert via Bio Mijn Natuur

Samen met 500 klant-coöperanten kozen we voor een coöperatief duurzaam verhaal van echte verandering. 

We moeten het bekennen, in 2023 zijn er zo’n 500 klanten die een extra speciaal plekje hebben veroverd in ons hart. Ze werden namelijk lid van onze OHNE-familie!

Toen we in juni voor het eerst vertelden dat klanten coöperant konden worden van OHNE hadden we nooit kunnen of durven dromen dat zo veel mensen zo snel voluit ‘JA’ zouden zeggen op ons voorstel. 

We gaven onszelf minstens een jaar om 500 ambassadeurs te vinden. Na amper 3 maanden konden wij onze ogen niet geloven toen we zagen dat ons eerste doel bereikt was. Het gaf ons team nog een extra dosis zelfvertrouwen om op koers te blijven en volop te kiezen voor een toekomst waarin duurzaam verpakkingsvrij de standaard is.

Ontdek je graag meer over dat klant-coöperantschap? Dat kan hier!

Word OHNE cooperant en draag bij aan echte verandering
Je kan nog steeds registeren om coöperant te worden van OHNE.

Impact maken bij OHNE, groot of klein, het smaakt altijd (naar meer)!

Je merkt het al, het verschil maken, dat doen wij niet alleen. We doen het elke dag, samen met jou en dankzij jou. Jouw keuze om te winkelen bij OHNE maakt impact. Soms is die impact klein, dan weer verrassend groot. Eén zekerheid hebben we sowieso: impact maken bij OHNE, dat smaakt altijd heerlijk én naar meer. 

Lees meer over OHNE 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Ga naar jouw OHNE winkel

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
20/10/21
10/1/22
Aankondigingen

In 2021 werd jouw voeding betaalbaarder!

Verder lezen →
20/10/21
10/1/22
Aankondigingen

De impact van onze OHNEgelooflijke klanten in 2021

Verder lezen →
15/5/21
2/2/22
Aankondigingen

Drop & Pick-up service

Verder lezen →