← Inspiratie

Ontdek ons horecaconcept: de zero waste bosbar

“Met dit concept willen we onze visie laten binnensijpelen in de horeca: lokaal, biologisch en natuurlijk onverpakt", zegt Lieselotte Van der Linden, zaakvoerster van OHNE Zwalm. "Dit maakt meteen dat dit een van de eerste afvalarme cafés is in Oost-Vlaanderen."

Klein Zwitserland is het jongste broertje van de OHNE familie. Dit maakt meteen dat dit een van de eerste afvalarme cafés is in Oost-Vlaanderen. We geven onze visie door aan de horeca: lokaal, biologisch en natuurlijk onverpakt. We maken dit voor jullie concreet door op zoek te gaan naar lokale partners, water en limonade te serveren met een tapkraan, ons afval te composteren, transport te reduceren, alle ingrediënten voor de maaltijden en dranken zonder afval aan te brengen, gebruik te maken van herbruikbare materialen zoals stoffen servetten, roestvrijstalen rietjes, enz.

Een beetje Zwitserland in Vlaanderen

Ergens in het dal van de Zwalmvallei, tussen bossen verborgen ligt Klein Zwitserland - OHNE's bosbar, een sprookjesachtig huisje omgeven door water en groen en met een schat aan geschiedkundige informatie. Klein Zwitserland is namelijk sinds jaar en dag een begrip in Zwalm en daarbuiten. In het begin van de 20e eeuw deed het pand op het Galerijpad dienst al sluiswachterswoning. Het sluishuis werd daarnaast ook als herberg ingericht. Als naam voor die herberg werd gekozen voor 'Klein Zwitserland', omdat de sluiswachter deze plek in zijn verbeelding vergeleek met Zwitserland: "Mijn vijvertje is het meer van Genève, de heuvels zijn de Zwitserse bergen en als de sluizen openstaan, heb ik een waterval. Dit is gewoon Zwitserland in het klein."

Daar, in Klein Zwitserland - OHNE's bosbar, is het vanaf de zomer van 2021 opnieuw heerlijk vertoeven.

Klein Zwitserland 2.0 – een liefdesverhouding tussen vzw Broes en OHNE Zwalm

Klein Zwitserland gaat een nieuwe fase in onder impuls van de sociaal-ecologisch geöriënteerde vzw Broes. Waar zij vroeger het omliggende domein onveilig maakten met allerhande verbindende activiteiten voor groot en klein, ontfermen ze zich nu ook over het café en toveren ze zowel de binnen- als de buitenkant van Klein Zwitserland om tot een broedplaats voor sociale, ecologische en culturele initiatieven waar eenieder zijn hart kan ophalen, zolang het binnen de visie van vzw Broes valt: ecologisch verantwoord, duurzaam, verbindend met een focus op inclusie en de omarming van het verschil.

Klein Zwitserland zal zich in de loop van 2024 als een vlinder ontpoppen tot een sociaal café, waarbij zowel de tewerkstelling als het aanbod gericht is op kansen creëren en drempels verlagen (lees: sociale tewerkstelling en democratische prijzen). Maar vóór de ontpopping bevindt de spreekwoordelijke vlinder zich in de metamorfose. Klein Zwitserland is daarom nu een vrijwilligerscafé die, mede gesteund door die vrijwilligers, langzaam aan zal transformeren naar haar kleurrijke en definitieve gedaante.

Het huidige vrijwilligerscafé houdt uiteraard ook stevig vast aan de principes van vzw Broes en onderhoudt een nauwe samenwerking met OHNE om het aanbod lokaal, ecologisch, fair en verpakkingsarm te houden.

Kortom, Klein Zwitserland 2.0 is een bosbar in samenwerking met OHNE, gecoördineerd en geïnspeerd door vzw Broes en haar vrijwilligers.

Misschien ben/ken jij iemand die wel eens zin heeft om het ‘klein caféétje’ mee open te houden? Of wil je mee de handen uit de mouwen steken tijdens een kampje of activiteit? Broers vzw verwelkomt nieuwe vrijwilligers met veel plezier! Stuur ons een berichtje via zwalm@ohne.be.

Meer dan alleen een plekje om te eten

In dit walhalla voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers kan je naast genieten van de zon ook schuilen voor de regen. Geregeld trakteert de vriendelijke bediening jou ook nog eens op een concertje om bij weg te dromen of om de benen los te gooien. De moeite waard dus om eens langs te komen en om de benen onder de tafel te schuiven of languit in het gras of de hangmatten te gaan liggen.  De kinderen willen vast en zeker deze mooie dag niet missen waarop ze voluit hun hartje in de bossen kunnen ophalen. Dit speelplezier sluiten we uiteraard graag af met een heerlijk lokaal ijsje, pannenkoek of taartje.

Adres: Galerijpad 3, 9630 Zwalm (Sint-Maria-Latem)

Voornamelijk open op zondag, soms op zaterdag.

Check onze Instagram voor de laatste updates!

https://www.facebook.com/kleinzwitserlandzwalm

https://www.instagram.com/klein.zwitserland/

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
15/5/21
16/5/23
Over OHNE

Portret OHNE: "Onze droom? Een verpakkingsvrije winkel in elk dorp"

Verder lezen →
15/5/21
10/1/22
Over OHNE

OHNE kreeg een plekje in de erelijst van de Verschilmakers!

Verder lezen →
15/5/21
31/1/22
Over OHNE

OHNE lanceert eigen statiegeldsysteem in alle winkels

Verder lezen →