← Inspiratie

Groentenschotel met bleekselderij, bloemkool en rode ui

Dit heerlijk hoofdgerecht met bleekselderij, bloemkool en rode ui dient perfect als warme maaltijd én als knapperige koude lunch de volgende dag.

Onbekend is onbemind: bleekselderij

Selder hoort steevast thuis in het lijstje van ondersteunende groenten. Net als uien en prei krijgt deze groente zelden de hoofdrol in een gerecht. Nu bleekselderij (en groene selder) volop in ‘t seizoen komen (september), brengen we daar graag even verandering in, vb. met dit zalige gerecht van Karolien Olaerts.

Deze warme groenten schotel dient als hoofdgerecht en de dag erna als knapperige koude lunch. Foto: Karola’s Kitchen

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool, inclusief de binnenste, jonge bladeren
  • 2 à 3 stengels bleekselderij
  • 2 à 3 rode uien
  • 1 citroen
  • 1 grote en 1 kleine teen knoflook
  • een grote handvol bladpeterselie
  • droge kruiden: 1 ½ tl gedroogde oregano, 1 tl gemalen komijn, ½ tl komijnzaad, ¼ tl kaneel
  • optioneel: snuifje chilivlokken
  • 250gr droge kikkererwten, enkele uren vooraf geweekt en 20’ gekookt in licht gezouten water
  • 2 el kokosolie of rijstolie
  • 2 dadels, ontpit
  • 2 handenvol hazelnoten
  • 1 el geroosterd sesamzaad
  • 1 el tahin
  • 2 el olijfolie
  • vers gemalen zwarte peper en grof zeezout

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200°C.

Verdeel de bloemkool in gelijke roosjes. Gooi de steelstronk niet weg! Verwijder het onderste, taaie gedeelde en snij hem vervolgens in heel dunne plakjes. Spoel de bloemkool en de binnenste, jonge bloemkoolbladeren grondig, laat ze goed uitlekken en dep alles vervolgens goed droog met een schone keukenhanddoek. Schil de twee grootste rode uien en snijd ze in dunne partjes (zoals je een appel zou snijden.)

Spoel de kikkererwten onder stromend water en laat even uitlekken. Vermeng oregano, komijn, kaneel, chili, 2 el rijstolie en de geperste grote teen knoflook in een kommetje. Stort de bloemkool, kikkererwten en rode ui op een bakplaat of in een braadslede. Verdeel er het kruidenmengsel over, breng op smaak met voldoende vers gemalen zwarte peper en grof zeezout en schep alles goed om tot de groenten zo gelijkmatig mogelijk bedekt zijn. Plaats zo’n 30 minuten in de oven. Schep na 15 minuten alles eens goed om.

Pers de citroen uit en zet het sap even opzij. Spoel de stengels bleekselderij grondig, verwijder het onderste, taaiere gedeelte en snijd ze in zo dun mogelijk plakjes. Snijd ook het kleinste rode uitje in zo dun mogelijke halve ringetjes. Schep beide om met 1 tl van het citroensap.

Hak de dadels in stukjes en doe ze samen het overige citroensap, 2 el olijfolie en de tahini in een blender of staafmixbeker. Pers er het kleine teentje knoflook bij en kruid met peper en zout. Mix enkele minuten tot je een romige, gladde saus hebt en voeg eventueel wat water toe als de saus te dik wordt.

Rooster de hazelnoten in een droge pan tot ze flink kleur krijgen en de schilletjes loskomen. Wrijf de schilletjes los met een schone handdoek. Hak de hazelnoten grof.

Maak laagjes van de bloemkoolschotel en de seldersalade. Voeg tussen elke laag wat van de dressing toe. Strooi er op het einde de hazelnoten, bladpeterselie en het sesamzaad overheen en serveer! Heerlijk met een frisse, knapperige salade. (En ook de dag erna ontzettend lekker als koude lunch!)

Bron: Karola’s Kitchen

-

Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.

(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
30/1/24
3/10/24
Recepten

Soorten appels en peren: welke past het best bij jouw gerecht?

Verder lezen →
20/10/21
3/10/24
Recepten

De seizoensgroenten van OHNE: oktober

Verder lezen →
20/10/21
3/3/24
Recepten

Stoofschotel van koolraap, appels en prei

Verder lezen →