← Inspiratie

Geroosterde witte kool met wortelhummus

Deze witte kool met wortelhummus is zo’n fijne combinatie: snel comfortfood dat aardse smaken en een vleugje zoetheid perfect weet te combineren.

Inspiratievol uit de hoek komen met wintergroenten zoals witte kool, best uitdagend, niet?

De winter..... niet meteen de gemakkelijkste periode om creatief uit de hoek te komen met groenten. Er is een beperkter aanbod seizoensgroenten. Combineer dat met de nood aan gerechten waar we ons kunnen aan opwarmen én die voldoende gezond zijn tegelijkertijd en je zit met de nodige uitdaging. Net daarom is deze witte kool met wortelhummus zo’n fijne combinatie: snel comfortfood dat aardse smaken en een vleugje zoetheid perfect weet te combineren.

Wat heb je nodig?

Voor de hummus:

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 5 wortelen
  • 2 grote tenen knoflook
  • 4 el citroensap
  • 3 el tahin
  • kookvocht van de kikkererwten
  • 2 el olijfolie
  • gemalen komijn, peper, zout

En dan nog:

  • 1 middelgrote witte kool, in 6 wedges gesneden
  • paprikapoeder
  • dukkahkruiden

Hoe maakt je’t klaar?

Voor de hummus

We hebben een voorkeur voor droge (Belgische!) kikkererwten. Gedroogde kikkererwten moet je eerst weken voor gebruik. Week ze in een ruime hoeveelheid water de avond ervoor. Na het weken giet je de kikkererwten af en kook je ze gedurende ongeveer 45 minuten, zorg opnieuw voor voldoende water in je kookpot. Eens ze zacht zijn, giet je de kikkererwten af.

Opgelet, bewaar wat van het kookvocht voor de bereiding van de hummus.Hou ook een handje kikkererwten apart. Die gaan we roosteren samen met de kool voor wat extra bite in het gerechtje.

Verwarm nu de oven voor op 180°C. Bekleedt een bakplaat. Wij gebruiken de herbruikbare Ecoliving bakmat. Schil de wortelen en snij ze in plakjes. Doe de stukjes wortel in een kom met 1 eetlepel olijfolie en wat peper en zout. Meng alles goed door elkaar zodat alle stukjes bedekt zijn met olie.Verdeel de wortels over de bakplaat en rooster ze ongeveer een half uurtje, totdat de stukjes mooi zacht zijn.

Hergebruik de bakplaat van de wortelen voor het roosteren van de kolen:

  1. Snijd de kool in in kwarten (of kleiner indien de kool zeer groot is)
  2. Kruid de kool met peper en zout en besprenkel met olie. Leg de kolen op de bakplaat, samen met de overgebleven kikkererwten.
  3. Doe de kool in de oven en laat ze ongeveer 20’bakken. Haal de kikkererwten uit de oven. Keer de stukken kool om en bak weer voor 20’ tot ze bruin zijn

Eens de wortels en kikkererwten zijn afgekoeld, doe je ze samen met de look, tahin, olijfolie, kruiden en het citroensap in een blender en pureer je het geheel tot een smeuïge massa. Is de hummus te droog? Voeg dan wat kookvocht van de kikkererwten toe tot je de juiste textuur bereikt.

De afwerking

Dresseer de borden met een laagje hummus en vervolgens een stuk kool. Werk af met de geroosterde kikkerwerwten. Strooi er eventueel wat (zelfgemaakte) dukkahkruiden of een andere kruidenmengeling over voor wat extra kleur en pit!

Smakelijk!

Team OHNE

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
30/1/24
3/10/24
Recepten

Soorten appels en peren: welke past het best bij jouw gerecht?

Verder lezen →
20/10/21
3/10/24
Recepten

De seizoensgroenten van OHNE: oktober

Verder lezen →
20/10/21
3/3/24
Recepten

Stoofschotel van koolraap, appels en prei

Verder lezen →