← Inspiratie

Seizoensgroenten van OHNE: september

Deze maand genieten we op het veld van een heerlijke nazomerperiode, met de eerste sporen van het najaar. Lees verder voor het volledige aanbod in september en ontdek watertandende recept tips met witte kool en bleekselderij.

September betekent voor heel wat mensen het einde van de zomervakantie. Na een heerlijke zomertijd gaan we met z’n allen opnieuw naar school of aan het werk. Deze maand genieten we op het veld van een heerlijke nazomerperiode, met de eerste sporen van het najaar. Dat merk je ook in het aanbod seizoensgroenten in de groenten-en fruitafdeling van de OHNE-winkels. Lees verder voor het volledige aanbod in september en ontdek watertandende recept tips met witte kool en bleekselderij.

De seizoensgroenten van september

September is een 'gulle maand' met nog een heleboel zomersmaken en de eerste sporen van het najaar:

aardappel,
artisjok,
aubergine,
bleekselderij,
bloemkool,
broccoli,
chinese kool,
courgette,
groene selderij,
knolselder,
komkommer,
koolrabi,
kropsla,
maïs,
paddestoelen,
paprika,
prei,
pompoen,
boontjes,
raap,
raapsteel,
radijs,
ramenas,
rode biet,
rode kool,
roodlof,
savooikool,
snijboon,
spinazie,
spitskool,
tomaat,
ui,
venkel,
warmoes,
waterkers,
witte kool,
wortelen

In onze recepten van deze maand kiezen we voor seizoensgroenten die het goed doen in slaatjes, maar ook overheerlijk zijn in die eerste ovenschotels. Je weet immers nooit welk weer je voorgeschoteld krijgt :-). De special guest is deze keer overheerlijke seitan. Boordevol proteïnen en multi-inzetbaar zorgt deze vleesvervanger voor heel wat snelle en makkelijke inspiratie.

Ontdek de seitan sensatie
Ontdek snel hoe gevarieerd seitan is voor een snelle, lekkere maaltijd. Foto: De Goede Zaak

Van zomer naar herfst: witte kool

De koolgroenten sluipen opnieuw binnen in ons aanbod. Ten onrechte hebben deze groenten vaak de reputatie dat ze saai en winters zijn, ‘enkel goed genoeg voor stoofschotels en stamppotten’. Wij laten in september de witte kool alvast graag schitteren in veelzijdigheid.

Naast de bekende cole slaw kun je het verwerken in diverse salades, soepen, purees en roerbakgerechten met seizoensgroenten. Creatieve toepassingen zijn loempia's, gefermenteerde bijgerechten, en glutenvrije wraps. Voor koude dagen is een combinatie met wortelhummus ideaal. Restjes witte kool kunnen verwerkt worden in stamppot, groentenlasagne, of als pizzatopping. Witte kool biedt dus eindeloze mogelijkheden en is een waardevolle toevoeging aan elke maaltijd!

Bekijk onze recept tips met witte kool
witte kool wrap loempia
Spring creatief om met witte kool: steek het in een loempia, maak een wrap of fermenteer als side dish.

Onbekend is onbemind: bleekselderij

Selder hoort steevast thuis in het lijstje van ondersteunende groenten. Net als uien en prei krijgt deze groente zelden de hoofdrol in een gerecht. Nu bleekselderij (en groene selder) volop in ‘t seizoen komen, brengen we daar graag even verandering in, vb. met dit zalige gerecht van Karolien Olaerts.

Ingrediënten voor 2 grote eters:

1 bloemkool, inclusief de binnenste, jonge bladeren
2 à 3 stengels bleekselderij
2 à 3 rode uien

1 citroen
1 grote en 1 kleine teen knoflook
een grote handvol bladpeterselie
droge kruiden: 1 ½ tl gedroogde oregano, 1 tl gemalen komijn, ½ tl komijnzaad, ¼ tl kaneel
optioneel: snuifje chilivlokken
250gr droge kikkererwten, enkele uren vooraf geweekt en 20’ gekookt in licht gezouten water
2 el kokosolie of rijstolie
2 dadels, ontpit
2 handenvol hazelnoten
1 el geroosterd sesamzaad
1 el tahin
2 el olijfolie
vers gemalen zwarte peper en grof zeezout

Ga naar het recept
bloemkool bleekselderij
Deze warme groenten schotel dient als hoofdgerecht en de dag erna als knapperige koude lunch.

Fruit on the go!

In september is het volop genieten van de laatste bessenoogst: herfstframbozen en bramen smaken nog hemels zoet. Daarnaast blijven heel wat meloensoorten nog de hele maand beschikbaar. De nectarines en perziken worden opgevolgd door pruimen en druiven. En de start van het schooljaar betekent ook de terugkeer van de eerste appel- en perensoorten in onze winkelrekken.

herfstframbozen,
bramen,
meloensoorten,
pruimen,
druiven,
appels,
peren.

Geen zin in zoete vruchten? Wissel dan af met diverse noten: het oogstseizoen start in september en loopt door tot in maart!

appels peren druiven
De start van het schooljaar betekent ook de terugkeer van de eerste appel- en perensoorten in onze winkelrekken.

Vlot gestart, veel variatie

Tijdens een vlotte, snelle start in september hoef je wat ons betreft dus nergens in te boeten op heerlijke smaken en veel variatie op vlak van fruit en seizoensgroenten. Vergeet tussendoor vooral niet te genieten van de heerlijke najaarszon!

-

Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.

(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
30/1/24
3/10/24
Recepten

Soorten appels en peren: welke past het best bij jouw gerecht?

Verder lezen →
20/10/21
3/10/24
Recepten

De seizoensgroenten van OHNE: oktober

Verder lezen →
20/10/21
3/3/24
Recepten

Stoofschotel van koolraap, appels en prei

Verder lezen →