← Inspiratie

Recepten voor de BIO BBQ

Met gegrilde groenten op de BBQ maak je niet alleen een duurzame keuze, maar bespaar je ook tijd. Van vooraf marineren tot minimale schoonmaak, deze praktische tips maken je volgende barbecue een stuk eenvoudiger en milieuvriendelijker. Nodig de buren alvast uit!

Zomerse temperaturen vragen al snel om aperitief op tafel, stoelen in de zon en vuur in de barbecue. Traditioneel kiezen we dan voor heel veel vlees op onze bbq, maar bij OHNE tonen we je graag hoe veelzijdig groenten op de grill kunnen zijn. Enkele heerlijke salades erbij en je hebt in no time een feest op de tuintafel klaarstaan. Bel jij alvast de buren?

Lekkere alternatieven voor vlees op de bbq

Vegetariërs en plantbased lovers gaan soms wat gedemotiveerd naar een barbecue. Verras jij hen met een écht lekker alternatief?

BBQ bloemkoolsteak met currykruiden

1. Snijd een kleine bloemkool in 4 tot 6 steaks van ongeveer 3 cm dik.

2. Marineer zeker een uurtje (een dag vooraf mag absoluut ook) in een dressing van: 3el olijfolie, 1el ciderazijn/citroensap, 1tl currykruiden, peper en zout

3. Grill de steak op de bbq 4 tot 6 minuten aan elke kant op een middelhoog vuur (alternatief: gaar de steak vooraf in de oven op 180°C voor 20’ en grill on the spot op hoog voor 20’ aan elke zijde)

4. Werk af met heel veel versgehakte bieslook en bestrooi met wat sesamzaadjes. Serveer met tatziki of een snelle yoghurt/mayodressing (2el yoghurt, 1el mayonaise, 1 scheutje citroensap, 1 tl currykruiden)

bloemkoolsteak curry
Bloemkool combineert heerlijk met marinades op basis van currykruiden.

Oosterse BBQ champignonsspies

Wat heb je nodig voor 2p.: 10 middelgrote kastanjechampignons, enkele blaadjes verse platte peterselie + de ingrediënten voor je favoriete marinade.

1. Maak een snelle marinade van: 2 fijngehakte/uitgeperste teentjes look, 2el olijfolie, 2 eetlepels tamari, 3 eetlepels balsamico-azijn. Graag wat spice? Voeg dan nog 1tl chillivlokken toe.

2. Laat de champignons een uurtje marineren (langer mag uiteraard ook).

3. Maak per persoon een mooie spies van 5 champignons.

Tip: gebruik je houten spiesjes? Week deze altijd vooraf in water. Op die manier vermijd je splinters in je bereidingen.

4. Grill 4 tot 6 minuten op een middelhoog vuur en keer regelmatig de spiesjes om.

5. Bestrooi royaal met gehakte platte peterselie

champignons spies peterselie
Marineer champignons in tamari voor een oosters sfeertje.
5 redenen waarom je met groenten grillen op de bbq slim af bent

Kaas, falafels, dumplings of burgers

Op zoek naar een snel en smaakvol vegetarisch alternatief?

  • Probeer eens onze grillkaas (niet bij OHNE Zwalm) of maak een spiesje van falafel.
  • Dumplings van Davai zijn ook een zalig en origineel alternatief voor wie liever geen/minder vlees eet.
  • Ook de erwtenburger en rodebietburger smaken heerlijk in grilled versie.
Probeer falafels, burgers of dumplings op de bbq.

Less meat, more taste

Kies je graag voor een stukje vlees op de barbecue? Kies dan voor duurzaam, lokaal, biologisch vlees. Dit vlees is niet alleen een pak smaakvoller voor jou als consument, het heeft ook een veel lagere milieu-impact en wordt geteeld met respect voor het dier en z’n omgeving.

duurzaam vlees bbq tafel buffet
Lokaal, biologisch vlees is een pak smaakvoller en duurzamer.

Nooit meer saaie salades op de BBQ tafel

Nog meer groenten op je bord? Ja dat kan. Zorg ook voor variatie in je salade-aanbod. Een échte barbecue heeft veel meer te bieden dan een schijfje tomaat, blaadje sla en wat geraspte worteltjes.

Welke combinatie kies jij? 4p.

1. Salade watermeloen

1 kleine Watermeloen + 100gr zwarte olijven + munt/basilicum/peterselie/bieslook + 1 komkommer + 100gr fetakaas + olijfolie + frambozen/ciderazijn + peper en zout

2. Salade couscous

150gr Volkoren couscous (vooraf gekookt en losgeharkt met een vork) + 1 rode paprika + 2 jonge worteltjes + 1 courgette + 50gr rozijnen + 1tl komijn + verse koriander fijngehakt + olijfolie+ sap van 1/2 citroen + peper en zout.

  • Snijd alle groenten in heel fijne stukjes en bak enkele minuten in de pan.
  • Laat afkoelen en voeg de couscous, rozijnen, verse kruiden, het citroensap en de olijfolie toe.
3. Salade koolrabi

1 koolrabi + sap van 1/2 citroen + 1 el geroosterde pijnboompitten + olijfolie + peper en zout.

  • Snijd de koolrabi in heel dunne plakjes en marineer zeker een uurtje in het citroensap en wat olijfolie.
  • Schik mooi op een bord en kruid af met peper en zout.
  • Kleur de pijnboompitten in een pan zonder vetstof en bestrooi de koolrabi-carpaccio met de pijnboompitjes vlak voor het serveren.
  • Werk af met peper en zout naar voorkeur.
bbq recepten
Zorg voor variatie in je salade-aanbod.

Spreads & bereide slaatjes

Last minute salades nodig? Kom even langs en kies uit de vele slaatjes en spreads in onze verstoog. In combinatie met wat snel versneden groenten en/of verse kruiden zorg je op enkele minuten voor een saladebuffet. En, no worries, wij zullen niet verklappen dat je dit misschien niet helemaal zelf hebt gemaakt:-).

bbq tafel
Kom even langs en kies uit de vele slaatjes en spreads in onze verstoog. (foto: Fresh&Veggie)

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
20/10/21
3/10/24
Recepten

De seizoensgroenten van OHNE: oktober

Verder lezen →
20/10/21
3/9/24
Recepten

De Seitan Sensatie: wat is seitan en wat kook je ermee?

Verder lezen →
30/1/24
3/9/24
Recepten

Seizoensgroenten van OHNE: september

Verder lezen →