“Het moet niet altijd gewoon zijn... Deze saffraancake is ideaal als je eens wilt experimenteren met secret ingrediënten in een cake. De aardappelen en de bonen maken het lekker smeuïg. Ik verkies volkoren meel in deze cake. Liever glutenvrij? Kies dan havermeel.”, zegt Séverine Mortier.
“Ik gebruikte zelfgemaakte appelmoes om de afgevallen appels te verwerken en grove appelmoes met nog stukjes appel (dit maakt de cake extra lekker).”
Ingrediënten
- 200 g gare witte bonen
- 300 g gekookte aardappelen
- 100 g olie (zonnebloemolie of variant)
- 200 g ongezoete appelmoes
- 1 el balsamicoazijn
- 140 g bloem (witte tarwebloem, volkoren, spelt...) (of havermeel voor een glutenvrije variant)
- 10 g vanillesuiker
- 130 g suiker
- 0,5 g saffraandraadjes
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl baksoda
- Snuf zout
- Handje amandelen (20-30 stuks)
- Verse vijgen
- Bakvorm van 30 cm op 20 cm (mag groter)

Recept
- Laat de saffraandraadjes weken in een beetje warm water.
- Mix de witte bonen tot een gladde puree. Pureer de aardappelen grof. Hak de amandelen grof.
- Meng de droge ingrediënten (bloem, (vanille-)suiker, amandelen, bakpoeder, baksoda en zout) onder elkaar.
- Meng nu de witte bonenpuree onder de aardappelen. Voeg de olie, de appelmoes, de balsamicoazijn en de saffraan (met het water) toe en roer goed door.
- Meng de droge ingrediënten onder de natte ingrediënten en roer kort door elkaar.
- Stort het beslag in een ingevette bakvorm. Druk halve vijgen in het beslag.
- Bak 40 min op 200°C.
“Smakelijk!”
