← Inspiratie

Schoonmaakproducten bijvullen: waarom en hoe?

Ontdek waarom schoonmaakproducten bijvullen jouw nieuwe gewoonte kan zijn en krijg tips om vlekkeloos te refillen. Een simpele verandering die niet alleen je plasticverbruik drastisch kan verminderen, maar ook voordelig is voor je portemonnee.

Een stap te ver, je schoonmaakmiddelen bijvullen? Bwa. Als je ziet hoeveel je eigenlijk bespaart in je portemonnee en in je pmd, dan is die sneller gezet. En niet onbelangrijk: het kan best voldoeninggevend zijn om telkens dezelfde fles te gebruiken. Het idee is simpel: in plaats van elke keer als je product op is een nieuwe plastic fles te kopen, neem je je lege fles gewoon mee naar een winkel waar je deze kunt (laten) bijvullen. Toch lijkt het moeilijk voor velen. Met al die bidons, hoe werkt dat dan? Lees verder voor onze tips & tricks!

No stress with the fles!

Bij OHNE merken we dat onze schoonmaakhoek bij sommigen enkele zweetdruppels op het voorhoofd veroorzaakt. Het doembeeld van overlopende flessen of verkeerd gevulde producten, zorgt ervoor dat jij je misschien liever niet waagt aan de wondere wereld van het hervullen. Wij helpen je graag om elke refill-ramp voorgoed tot het verleden te laten behoren. Kiezen voor hergebruik bij je schoonmaakmiddelen vermindert immers niet alleen de hoeveelheid plastic, maar kan ook economisch een pak voordelen opleveren.

schoonmaakmiddel bijvullen
Klant-coöperant Marjan tijdens een ongelukje in de winkel. Lees haar verhaal hier!

Boodschap in een fles: duurzaam, economisch en efficiënt

Het bijvullen van schoonmaakproducten heeft verschillende voordelen, zowel voor het milieu als voor onze portemonnee. Elk jaar wordt er wereldwijd miljoenen tonnen plastic geproduceerd, waarvan een aanzienlijk deel in onze oceanen en op stortplaatsen terechtkomt. Door hergebruik en refill, kunnen we dit cijfer drastisch verminderen.

Wist je dat... als we allemaal jaarlijks (!) 5 tot 10 nieuwe plastic verpakkingen minder aankopen, de groei van onze stijgende plasticproductie stopt? Met herbruikbare flessen en dozen voor je schoonmaakproducten maak je zonder twijfel een gigantisch verschil. Met elke refill stuur je dus een prachtige boodschap de wereld in.

Economisch gezien kan het bijvullen van producten ook voordeliger uitpakken. Je betaalt namelijk niet voor de verpakking maar alleen voor het product zelf, wat doorgaans goedkoper is dan wanneer je telkens een nieuwe, verpakte variant koopt.

schoonmaakproducten plastic
Hergebruik van je flessen is op veel vlakken een win-win: goedkoper en ecologischer, voor jezelf, je naasten en het milieu.

Hoe vul ik mijn schoonmaakproducten bij?

Hoe kan je je wasproduct, allesreiniger, vloerzeep, ruitenreiniger,… bijvullen?

1. Heb je een lege fles van wasmiddel, allesreiniger, natuurazijn,...? Zet ze aan de kant i.p.v. meteen in de pmd te droppen.

2. Ga naar een winkel waar je de mogelijkheid hebt om te hervullen. Ontdek hier het volledige schoonmaakassortiment bij OHNE.

verpakkingsvrije winkel
Bij OHNE kan je terecht voor producten van Biotop, Wallowash, La Droguerie Ecologique, Yokuu en EM (EM enkel in Gent en Zwalm).

3. Bij binnenkomst kan je je lege flessen (laten) wegen. Op die manier betaal je alleen voor de hoeveelheid product die je daadwerkelijk meeneemt.

4. Vervolgens kies je jouw gewenste schoonmaakproduct uit. Plaats je fles onder de bidon, switch de trechter en vul je de fles, doos of pot precies met de hoeveelheid die je graag wil.

schoonmaakproduct bidon
Bij de bidons van Biotop trek je eerst even de staaf naar omhoog, zodat ie vacuüm trekt.5. Zorg ervoor dat je fles een wijde opening heeft zodat verspillen kan vermeden worden. Toch een smallere fles? Gebruik onze trechters! Hulp nodig? Wij staan voor je klaar! Lees verder voor meer tips!

Wist je dat...je fles niet elke keer helemaal leeg hoeft te zijn voor een refill? Heb je nog een restje wasmiddel in je fles, maar is je OHNEgelooflijke winkeluitstap net deze week gepland? Breng je fles met ‘klutsje’ mee en weeg het totaal. Je betaalt ook dan enkel voor de effectieve refill, uiteraard niet voor wat je zelf al meebracht.


Tips & tricks voor een vlekkeloze refill

  • Kies de juiste flessen en dozen: Een brede vulopening én een doorzichtige fles maken vullen een pak makkelijker. Dozen met een goed sluitend deksel zorgen er dan weer voor dat er geen vocht in je (vaat)waspoeder sluipt.
  • Label duidelijk: Om verwarring te voorkomen en ervoor te zorgen dat je precies weet wat er in elk van je flessen zit, is het slim om ze duidelijk te labelen. Bewaar producten ook altijd op een veilige plek buiten het bereik van kinderen.
Zorg dat je fles een wijde opening heeft, doorzichtig is en een duidelijk label heeft.
  • Wees je bewust van hygiëne: Zorg ervoor dat je verpakkingen schoon zijn voordat je ze laat/gaat hervullen. Op die manier vermijd je contaminatie van producten.
  • Doseer correct: “poetst dat dan wel (even) goed?” Absoluut! Zacht voor het leefmilieu betekent niet dat onze duurzame schoonmaakmiddelen niet opgewassen zijn tegen hardnekkig vuil. Meer nog, ze combineren mildheid voor je huid (geen overbodige bewaarmiddelen, chemische troep of overdaad aan complexe parfums) met een hoge concentratie aan poetskracht (overtollig water vervoeren, doen we niet). Je hoeft dus zeker niet ‘een beetje extra’ te gebruiken, wel in tegendeel.
“Jullie afwasmiddel (van Biotop) gaat echt superlang mee. Ik doe meer dan 2 keer zo lang met een flesje in vergelijking met de bekende merken uit de gangbare supermarkt. En mijn handen drogen ook niet meer uit van het afwassen. Topproduct!”
- Mieke, klant van OHNE Ternat.
Je afwasmiddel hervullen met hetzelfde flesje, jarenlang en zonder wegwerp, kan veel voldoening geven.

Schoon gemaakt, goed gekozen

“Het geeft zo’n voldoening om vb. al bijna 7 (!) jaar dezelfde fles te vullen met WC-gel. Het is echt satisfying om te zien hoe lang zo’n fles kan meegaan & hoeveel ‘nieuwe’ ik dus niet gekocht heb.”
- Alexia, klant bij OHNE Gent.

We durven niet te beweren dat je huis schoonmaken opeens een pak leuker is geworden, maar kiezen voor refill-producten voor je schoonmaak zorgt wel voor een significant verschil. Het vraagt bij de start een verandering in je routine, maar je merkt het echt in je pmd-zak én in je portemonnee. Door te kiezen voor schoonmaakproducten die schoon gemaakt zijn, draag je bij aan echte verandering.

Beginnen we eraan?

-

Bij OHNE kan je terecht voor producten van Biotop, Wallowash, Yokuu, La Droguerie Ecologique en EM (EM enkel in Gent en Zwalm). In Gent kan je ook via de webshop bestellen.
Zelf schoonmaakproduct maken? Vind hier onze tips met het wondermiddel natriumbicarbonaat.

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
20/10/21
19/3/24
Tips&Tricks

5 tips voor een vlotte lenteschoonmaak

Verder lezen →
30/1/24
24/4/24
Tips&Tricks

Hoe winkel je verpakkingsvrij? Van ingewikkeld naar natuurlijk onverpakt.

Verder lezen →
30/1/24
9/7/24
Tips&Tricks

Low waste én low cost genieten op je favoriete festival!

Verder lezen →