De 5 R’en
Weigeren (Refuse)
Het gaat soms sneller dan je denkt: voor je het weet zit er een plastiek zak rond jouw kleine boodschappen of jouw aankopen bij de apotheek. Oeps. Wel, hier kan jouw ‘Zero waste’ levensstijl al meteen beginnen. Want de eerste stap begint altijd bij: ‘weigeren’. Het is de eerste en meest cruciale stap met de grootste positieve ecologische impact. Zo horen groenten en fruit helemaal niet gewikkeld te zijn in een wegwerp plastiekje en krijg je bij een verpakkingsvrije winkel zoals OHNE geen (papieren) tasje aan de uitgang.
Verminderen (Reduce)
Als je iets aankoopt, heb je dit dan wel écht nodig? Stel jezelf telkens deze vraag. Het best van al, koop je precies de hoeveelheden die je nodig hebt, zo ga je voedselverspilling tegen. Het is ook bijzonder goed voor je portemonee én voor de wereld. Verpakkingsvrije winkels kunnen met de aankoop van grote bulkverpakkingen de hoeveelheid verpakkingsafval tot het absolute minimum reduceren. Jij als klant shopt dan met je eigen doosje vollédig verpakkingsvrij!
Hoe winkel je verpakkingsvrij? Van ingewikkeld naar natuurlijk onverpakt
Hergebruiken (Re-use)
Gooi niet onnodig zaken in de vuilbak! Kan je er nog iets mee doen? Kan de kringloopwinkel er iets mee? De buurman/vrouw? Heb je doosjes, lege bokalen? Dan kan je deze perfect gebruiken voor het vullen van jouw boodschappen in een verpakkingsvrije winkel. Maar je kan er ook restjes eten in bewaren, of misschien wel zelfgemaakte producten. Bij OHNE stimuleren we hergebruik graag: Een uitgebreid statiegeldsysteem zorgt ervoor dat er altijd een passend potje voor handen is in de winkel. Heb je ‘t niet meer nodig, dan lever je je bokaal gewoon terug in.

Recylceren (Recycle)
De nadruk ligt bij verpakkingsvrije winkels op het bewust vermijden van overbodig verpakkingsafval. Recyclage van het bestaande (plastic) afval is uiteraard belangrijk. Maar wanneer afval niet wordt gesorteerd, belandt het sowieso in de verbrandingsoven. En dat is altijd het worst case scenario.
In Vlaanderen zijn we recyclage-kampioen. Daar mogen we zeker trots op zijn, want zo’n 80% van ons afval wordt netjes gescheiden opgehaald voor recyclage. De spijtige realiteit is echter ook dat amper 10% van het plasticafval ook écht gerecycleerd wordt. De inferieure kwaliteit van deze plastics en de kostprijs van het recyclageproces zorgen er nog al te vaak voor dat bedrijven kiezen voor zogenaamde virgin plastics die zowel bij hun productie als recyclage alweer zorgen voor een groei van de astronomische plasticberg.
Composteren (Rot)
Organisch materiaal dat je écht niet meer kan gebruiken, kan je best composteren. Op die manier geef je voedingstoffen terug aan de bodem én je krijgt er compostgrond voor in de plaats. Die kan je vervolgens opnieuw gebruiken voor de planten in je huis en tuin.
Schrijf je in voor een gratis Start2ZeroWaste workshop
Wanneer hoef je (nog) niet te composteren?
- Groenten en fruit in de koelkast die niet meer zo fris zijn? Snijd slechte plekjes weg en gebruik de rest in een smoothie, ovenschotel, quiche of soep.
- Groentjes geschild? Vries de schillen van vb. wortel, tomaat, paprika, pastinaak, koolrabi,...in en gebruik ze als basis voor een goeie bouillon. Vermijd daarbij wel aardappelschillen, die geven een wrange nasmaak.
- Eierschalen over? Vermaal ze tot poeder en geef je kippen of potgrond extra kalk. Ook koffiegruis is top als bodemverbeteraar voor een heleboel planten in je huis en tuin.
- Ook de schil van bananen bevat heel veel voedingstoffen. Laat de schil een dag of 2 weken in water en geef dat water aan je kamerplanten voor een heuse groeiboost. Of snipper de schil fijn en vermeng ze als voedsel onder de aarde in je moestuin.
Tip: Geen plaats voor een compostbak/hoop? Gooi jij je groenafval bijgevolg nog vaak in de restafvalzak? Bang dat het anders gaat stinken en lekken in de groene zak? Probeer dan eens om dit afval in een afgesloten zak in je diepvriezer te bewaren. Net voor de ophaling haal je je collectie uit de diepvriezer en zet je al het afval in een groenafvalzakje buiten.
Schrijf je hier in voor de ZeroWaste events van OHNE.