← Inspiratie

Hoe winkel je verpakkingsvrij? Van ingewikkeld naar natuurlijk onverpakt.

Verpakkingsvrij winkelen is niet eenvoudig. Vaak doorloop je een heel proces van verandering van gewoontes en ga je door enkele tot veel organisatorische wijzigingen. Nu, hoe begin je er eigenlijk aan? Lees verder voor ons stappenplan!

We horen het vaak: heel wat mensen nemen het zich voor bij de start van een nieuw jaar om bewuster om te gaan met de dagdagelijkse boodschappen. Consumeer ik teveel? Wat smaakt beter? Wat is gezonder? Wat zijn de duurzamere keuzes? En wat is de impact van mijn pmd-zak? We moeten tegenwoordig met vanalles rekening houden, en worden overspoeld door (veel gelijkaardige) producten van verschillende maten en vormen.

Tussen droom en daad staan een heleboel praktische bezwaren. Winkelen zonder verpakkingen lijkt voor velen dan ook een stap te ver. Bij OHNE snappen we dat. Kiezen voor verpakkingsvrij is niet zo simpel wanneer je dagelijkse routine je gemakshalve richting doorsnee-supermarkt stuurt.

Hoog tijd nu voor een overzicht van tips & tricks die je in no time een geroutineerde zero waste shopper maken. Hoe geraak je nu van ‘niet zo simpel’ naar ‘natuurlijk onverpakt’?

Duurzaam winkelen bewust boodschappenlijst
Kiezen voor verpakkingsvrij is niet zo simpel wanneer je dagelijkse routine je gemakshalve richting doorsnee-supermarkt stuurt.

Stap 1. Je wil bewust consumeren

Nadenken over bewuster consumeren is dé ultieme stap om te beginnen met verpakkingsvrij winkelen. Reflecteren over wat je koopt, wat je eet, waar je je energie uithaalt, en of het de wereld een betere plek maakt, dat zijn dé stappen naar bewuster aankoopgedrag. Als je daar dus mentaal al bent, dan mag je gerust even feest vieren (in je hoofd, of met je naasten, alles kan!).

Waarom bewust zijn over verpakkingsvrij?  
Naast die lege (rest)afvalzak zijn er nog heel wat voordelen verbonden aan verpakkingsvrij winkelen:

  • Je koopt precies wat je nodig hebt. Wanneer je het nodig hebt.
  • Je bent veel minder vatbaar voor impulsaankopen
  • Je voelt minder keuzestress
  • Je betaalt een eerlijke en transparante prijs voor producten van topkwaliteit
  • Je weet helemaal zeker dat wij voor jou steeds de beste keuzes maken.
Gezonde voeding rijk aan vezels en eiwitten
Reflecteren over wat je koopt, waar je je energie uithaalt, en of het de wereld een betere plek maakt, zijn dé stappen naar bewuster aankoopgedrag.

Stap 2. Je verzamelt lege potjes thuis op een vaste plek

Je verpakkingsvrij boodschappenlijstje? Dat is je fysieke verzameling lege potten, doosjes en zakjes die klaarstaan voor je volgend winkelbezoek.

  1. Kies een vaste plek uit bij je thuis voor je draagtas, plooibox, wasmand,...
  2. Iets opgebruikt, iets nieuws nodig? Drop je lege doosjes, potjes, flessen, zakjes,... metéén in de tas, box of gewoon losstaand op de plek. Om niet te vergeten voor welk product welke pot bedoeld is, kan je het op voorhand labelen met stift of een sticker.
  3. Klaar voor je verpakkingsvrij winkelbezoek? Een simpele blik naar je verzameling lege doosjes en inpakken maar!
glazen potten in voorraadkast verpakkingsvrije boodschappen
Verzamel, zet apart en label eventueel wat je nodig hebt per pot!
Wist je dat…. wie met een vooraf opgesteld lijstje gaat winkelen, minder vatbaar is voor impulsaankopen en dus minder geld uitgeeft? De prijsbewuste consument ervaart daarom veel minder druk en stress in een winkel met kleiner aanbod.

Heb je toch nog een écht lijstje nodig? Check dan zeker onze handige OHNE-shoppinglist die wij voor jou maakten, of neem een afgedrukt exemplaar mee wanneer je langskomt in de winkel.

Welke potjes zijn geschikt voor verpakkingsvrij winkelen?

Kies potten en dozen die inspelen op jouw behoeftes. Een gezin van 6 koopt graag een emmertje havermout; ben jij de enige die fan in huis, dan volstaat misschien wel een klein zakje? Daarenboven mag een recipiënt werkelijk alles zijn: een basic plastic doosje, een lege confituurbokaal, een prachtige weckpot, een lege fles van je vorige allesreiniger, een katoenen zakje,..

Om zwaargewicht te voorkomen in je boodschappentas kan je katoenen zakjes i.p.v. glazen potten gebruiken voor bv. koffiebonen, noten en peulen.

Wat we jou afraden:
-verpakkingen die echt ‘op’ zijn en niet meer goed afsluiten
-plastic verpakkingen die beschadigd zijn (hier kunnen microplastics vandaan komen)
-flessen die niet doorzichtig zijn én/of een kleine vulopening hebben (groter smosgevaar:-)
-bewaar geen voedsel in een verpakking die daar niet voor geschikt is

Vind je tijdens je verpakkingsvrij winkelbezoek nog meer dan je dacht en heb je potjes te weinig? We helpen je graag met een ‘depannagedoosje’ of één van onze statiegeldbokalen. Zo koop je dus helemaal precies wat je wil.

verpakkingsvrije boodschappen peulvruchten rijst bulgur bonen
Je hoeft niet altijd met een hele doos glazen bokalen gaan shoppen. Een paar herbruikbare zakjes volstaan vaak voor bv. peulvruchten, rijst, etc.

Stap 3. In 1-2-3 binnen en vervuld buiten

1. Weeg en plak

Het is een automatisme om een winkel binnen te stappen en direct naar de producten te gaan die on top of mind zijn. Bij OHNE zijn we uiteraard blij met je enthousiasme. Wij kunnen echter jouw potten niet afrekenen zolang er geen sticker van onze weegschaal op kleeft!


Hoe weeg je alles in een verpakkingsvrije winkel?
- Elk van je lege containers zet je (met dop of deksel erbij) op onze tarraweegschaal.
- Na 1 druk op de knop verschijnt er een barcode die precies onthoudt hoeveel jouw doos of fles weegt.
- Die sticker kleef je op je recipiënt.

verpakkingsvrij verpakkingsarm verpakkingsloos winkelen boodschappen doen tarra weegschaal etiket drukken
Vind de weegschaal bij het binnenkomen, zet je doosje/pot/etc. erop, druk op de tablet en plak je etiket op je recipiënt.

Bij een eerste bezoek aan een verpakkingsvrije winkel ben je dus even ‘stickers aan het kleven’, maar daarna gaat het als vanzelf.

‘Potjes wegen en beplakken’ is een succesnummer bij kinderen, dus breng hen gerust mee op verkenning. #jonggeleerd

Vergeten wegen?
Onze winkelmedewerkers zoeken naar een gerichte oplossing! Dit zal wat afhangen van de aard van het product en jouw recipiënt.

2. Kijk en vul

Het leukste stuk: je vult je gewogen potjes, zakjes, enz. met jouw lievelingsproducten. Of je vraagt ons aan de verstoog om dat voor jou te doen. Ook bij de groenten en het fruit neem je mee wat je nodig hebt: 1 stengel prei en 3 champignons? Een proevertje van de kaas? 1 koekje als ‘klein gelukske’ van de dag? Bij OHNE kan het allemaal. Verpakkingsvrij winkelen wordt leuker dan je dacht!

Gesmost?
‘Oeps, ik heb gemorst’
‘Ai, niet het juiste potje meegebracht’
‘Ola, ik ben dat doosje vergeten te wegen’

Ja, we horen het allemaal dagelijks bij ons in de winkel en laat het ons -once and for all- heel duidelijk zeggen: ‘t is ok!

Je mag verstrooid zijn, je mag je vergissen en oh ja, ook wij morsen nog wel eens met de olijfolie of allesreiniger.
smossen vullen enthousiasme spillen vuil maken bidons pot
Gesmost? Te klein potje mee? Te enthousiast aan de hendel getrokken? Onze klanten hierboven kunnen getuigen: ‘t is OK!

Hoe vul je sommige producten het best?
Krijg je graag wat hulp bij het vullen van de uitdagende verpakkingsvrije producten (notenpasta’s, we hebben het over jullie:-)? Vraag het ons gerust, we helpen je met veel plezier aan een gevulde pot en een gerust gemoed.

3. Betaal voor je product, niet voor de verpakking

Wanneer je potjes gevuld zijn en jij vervuld bent, kom je naar de kassa. Daar zorgen wij er, via ons scansysteem, voor dat jij enkel betaalt voor wat je in de potjes hebt gestopt.

Stap met een gerust hart naar buiten wetende dat wij bij OHNE telkens enorm dankbaar zijn voor jouw bijdrage aan een wereld met alweer een pak minder verpakking. Bedankt voor jouw moeite, bedankt voor jouw verpakkingsvrije boodschappen!

kassa afrekenen betalen etiket brood hip
Wij zorgen ervoor dat jij enkel betaalt voor wat je in de potjes hebt gestopt.

Stap 4. Organiseer thuis je verpakkingsvrije boodschappen

Uiteraard is er nog de verborgen 4e stap: neem alles mee naar huis en geniet van een satisfying gevoel om je gevulde potjes in je voorraadkast te tetrissen. Benieuwd naar hoe een verpakkingsvrije voorraadkast er uitziet bij team OHNE? Hieronder zie je enkele voorbeelden!

voorraadkast potten verpakkingsvrij zonder verpakking
De voorraadkast van OHNE? Dat ziet er zo uit bij enkele van ons team!

En uiteraard.. niet te vergeten, geniet van alle heerlijke verpakkingsloze producten die je kocht!

Klaar om binnen te stappen in een verpakkingsarme winkel?

Hopelijk tot heel gauw bij OHNE!

-

Benieuwd naar ons verpakkingsvrij assortiment?

Wil je vooraf graag op verkenning door ons aanbod? Check dan het assortiment op de website. Je vindt er de verschillende productgroepen terug en voor sommige winkels zelfs een overzicht van het volledige basisassortiment.

Of kom gewoon langs en laat je verrassen door ons uitgebreide, zorgvuldig samengestelde assortiment.

Op zoek naar een heel specifiek product? Stuur een mailtje naar je favoriete OHNE-winkel, we laten je graag weten hoe we je kunnen helpen.

OHNE Steendam verpakkingsvrije winkel
Je vindt OHNE momenteel in Gent, Nevele, Ternat, Zwalm en Aalst.


       

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
15/5/21
29/1/24
Tips&Tricks

Hoe maak je een Zero Waste shoppinglist?

Verder lezen →
15/5/21
8/2/24
Tips&Tricks

Dé vervanglijst voor minder plastiek in jouw leven

Verder lezen →
20/10/21
23/11/21
Tips&Tricks

Een duurzaam kerstgeschenk: een écht persoonlijk kaartje!

Verder lezen →