← Inspiratie

Zero Waste: jouw voornemen voor 2024?

‘Cold Turkey’ Zero Waste gaan werkt vaak niet. Wij geven je een aantal tips om die eerste éne stap te zetten die je op weg kan helpen:

Heb jij ook voornemens voor 2024? De meeste hebben een heel lijstje. Onderzoek toont echter aan dat we niet meer dan 3 voornemens op onze teller mogen hebben. En ‘Cold Turkey’ Zero Waste gaan werkt vaak niet. Al je huidige gewoontes in één keer veranderen, voelt ongemakkelijk. Je hoofd ontploft bij de gedachte dat je opeens veel te veel moeite zal moeten doen voor je boodschappen.

Is het dan niet duurder als bij de traditionele supermarkt? Horen we je al zeggen. Hebben ze wel je favoriete hummus in huis (of was die net weer uitverkocht waardoor jij met een doosje teleurstelling naar huis moet)? Gelukkig is niet alles wat het lijkt.

Wij geven je een aantal tips om deze gedachten te counteren en in 2024 gewoon die eerste éne stap te zetten die je op weg kan helpen:

Wees mild voor jezelf

Starten met 'nee danku' te zeggen in de winkel als je een zakje wordt aangeboden, is al extreem waardevol. Een week lang met je herbruikbare (koffie)beker naar het werk, is iets waar je trots op mag zijn. Zero Waste is geen ‘alles of niets'- verhaal, elke vermeden wegwerpverpakking telt mee. Dit zijn onze favoriete bekers, drinkflessen en brooddozen.

De herbruikbare drinkbekers van Klean Kanteen
© Klean Kanteen

Kies slim

Vervang eerst producten waar je geen uitgesproken voorkeuren voor hebt en hou je ‘guilty pleasures’ gerust nog even bij. Ben jij verslingerd aan de geur van je waspoeder of kan je geen waardige opvolger vinden voor je favoriete koekje, dan is dat helemaal ok. Bij OHNE houden we van positieve keuzes voor Zero Waste producten, ons leven is al genoeg gevuld met af te werken ‘moetjes’.

Start bijvoorbeeld met een refill van pasta’s, noten, kruiden en thee. Deze producten hebben een lange houdbaarheid en zijn vaak een stuk goedkoper dan de verpakte tegenhanger in de supermarkt. 

Gebruik steeds hetzelfde

Jouw kast hoeft niet in een handomdraai te veranderen in de perfecte post voor social media. Je mottige ijscrèmedozen zijn ook meer dan welkom (en ze wegen een pak minder dan die gigantische glazen weckpot). Gebruik de potjes en doosjes die je thuis al hebt én gebruik vooral zo vaak mogelijk dezelfde verpakking voor hetzelfde product.

Na enkele bezoeken weet je op die manier precies dat vb. een confituurbokaaltje vol rijst precies genoeg is voor jou en je huisgenoten. Hoef je zelfs niets meer na te denken tijdens het koken! Maak van je mand of doos vol lege potjes dus gewoon je rammelende boodschappenlijstje!

Toch op zoek naar een leidraad? Wij maakten een OHNEgelooflijk boodschappenlijstje, je kan het hier downloaden of aan de kassa vinden in onze winkels!
Glazen potten gevuld met bulgur, chia zaad, amarant, granola, pasta, zout, noten

Doe mee aan een Zero Waste event

Op 1 dag zalig veel impact maken? Neem dan deel aan een Zero Waste Event. Met OHNE organiseren we binnenkort onze eerste OHNE River Cleanup. Kom jij mee varen op 24 maart en plastic vissen met ons team? Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. 

OHNE River Cleanup ism DOKANO
Blijf op de hoogte en save the date!

Zoek een routine die bij jou en je ritme past

Krijg jij een bezoek aan OHNE wekelijks ingepland, dan vinden we dat ronduit heerlijk uiteraard. Maar ook als het allemaal wat chaotischer verloopt, kan je met hele kleine stappen een grote impact maken. In welke van onderstaande categorieën bevind jij je?

Ik passeer, maar altijd zonder potjes: 

Geen potjes, geen probleem, statiegeldsysteem! Lees hier meer over hoe het werkt.

Ik passeer maar kan geen gewicht meenemen van/naar het werk: 

Die glazen bokalen durven al eens stevig door te wegen, maar een handig katoenen OHNE-zakje lost dat probleem zo voor je op. Ook met je brooddoos ben je na het werk meer dan welkom voor een lekkere refill om mee te nemen naar huis. En dankzij de herbruikbare verpakkingen van Red-use, shop je makkelijk, snel en licht.

Ik kan maar 1 keer per maand/kwartaal langskomen: 

Soms ligt OHNE niet op je dagelijkse of wekelijkse route. Dan helpen wij je heel erg graag om van je maandelijkse bezoek een topervaring te maken. 

In 3 stappen shop je jouw voorraad voor weken bij elkaar!

  1. Maak een lijstje (ons boodschappenlijstje helpt je al goed op weg).
  2. Bestel je favorieten vooraf en wij houden ze opzij zodat je echt alles kan meenemen wat je wil. Een mailtje vooraf en wij regelen dat voor jou!
  3. Vraag bij je bezoek naar specials en nieuwkomers, zo mis je zeker geen leuke producten.
Ik heb echt niet genoeg tijd (maar echt, è): 

Raast het leven voorbij? Is zelf je boodschappen doen echt het laatste waar je tijd voor hebt elke week? Dan doen wij die boodschappen toch gewoon voor jou. Je bestelt in de webshop (Gent) en laat het leveren, of je geeft alles door per mail en haalt je boodschappen af wanneer het jou past. Ontdek alles over onze drop & pick up hier.

Bestel via de OHNE Online Webshop en krijg je producten aan huis geleverd
In Gent kan je via de webshop je bestellingen doen. Bij de andere OHNE winkels kan je voorlopig enkel via mail bestellen.

Niet vriezen is verliezen!

Je diepvriezer is je beste vriend. Hij/zij helpt je om een grote batch spaghettisaus of stoverij in porties te bewaren, maar ook om groenten te blancheren en in te vriezen. En restjes vries je lekker in zodat ze niet verloren gaan. Ook kan je een schap bewaren voor lekker ingevroren brood!

Hoe wij ervoor zorgen dat onze diepvriezer niet uitpuilt na enkele weken? Elke 2 weken is het ‘buffet’ op vrijdagavond: verzamel wat mensen rond de tafel en haal alle restjes uit de vriezer. Vrije pick & mix voor iedereen, waarmee je alle tafelgasten sowieso gelukkig maakt! Minder koken, minder uitgeven, minder verspillen en veel meer genieten!

Brood in de dieprvries
In onze winkels vind je altijd ingevroren (glutenvrij) brood dat je enkel hoeft af te bakken!

Waar en wanneer je ook begint aan je Zero Waste journey, wij gaan graag samen met jou op pad. Op die manier worden die voornemens van 2024 al snel gewoontes voor het leven.

Wil je weten hoeveel impact je zoal maakt als je dit een jaar lang volhoudt? Bekijk hier onze impact van 2023

Elke actie telt! Kom samen met ons plastic uit de rivier halen. Save the date voor onze River Cleanup: blijf op de hoogte.

Meer over OHNE

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
20/10/21
19/3/24
Tips&Tricks

5 tips voor een vlotte lenteschoonmaak

Verder lezen →
30/1/24
24/4/24
Tips&Tricks

Hoe winkel je verpakkingsvrij? Van ingewikkeld naar natuurlijk onverpakt.

Verder lezen →
15/5/21
8/2/24
Tips&Tricks

Dé vervanglijst voor minder plastiek in jouw leven

Verder lezen →