Of het nu politici zijn met verkiezingskoorts of andere ouders aan de schoolpoort, soms lijkt iedereen een mening te hebben over de perfecte invulling van een brooddoos in de boekentas. Daar sta je dan mooi met kinderen die enkel boterhammen met choco willen eten...
Een gezonde, duurzame lunch die ook écht wordt opgegeten, kan dat eigenlijk wel?
1. Elk kind is anders, net als elke ouder. Praat met je kinderen over hun en jouw verwachtingen over hun brooddoos. Het lijkt een detail, maar beeld je even in dat jij ‘s middags op het werk opeens geen lekkere lunch meer kan eten? Jammer, toch?
2. Uiteraard is variatie met veel groenten en fruit top, maar effectief gegeten hebben is belangrijker. Sommige kinderen houden van verrassingen op hun bord, andere kinderen vinden dat vreselijk. Een lunchpauze op school is al behoorlijk wat voor veel kinderen, zorg ervoor dat ze in hun brooddoos rust en vertrouwen vinden. Voor het ene kind is dat een resem groentjes, voor het andere een boterham met choco.
3. Iets leren eten hoeft je kind niet op school te doen tijdens de middagpauze, maak daar tijd voor op een moment ‘s ochtends, ‘s avonds of in het weekend dat voor jullie allemaal past.
4. Laat je kind (waar het kan) helpen om de brooddoos te vullen, net als bij koken vergroot het de goesting om iets zelfgemaakt ook echt op te eten.
5. Probeer, evalueer en probeer opnieuw (en opnieuw en opnieuw). Bedenk hoe je zelf was als kind en wees mild. Zoek een gulden middenweg waar het kan. Is je kind vb. verzot op chips, vervang een boterham dan door wat neutrale crackers. Maak je afspraken over wat echt niet kan? Hou je daar dan ook aan.
Naar school gaan is voor kinderen (van alle leeftijden!) niet voor niets een heuse dagtaak. Laat hun middagpauze dus zeker een moment zijn om naar uit te kijken: even pauze, even rust en volop genieten van wat er in die brooddoos zit.