← Inspiratie

Lente-risotto met doperwt, groene asperge en courgette

Vanaf eind april terug te vinden in onze koelcel: de frisgroene, verse doperwten. Deze kleurrijke smaakbommetjes kennen een vrij kort seizoen en bewaren niet zo heel lang in de frigo (2 tot 3 dagen ongedopt, 1 dag gedopt). Daarom geven we je met veel plezier wat receptinspiratie mee en enkele tips om ze langer te bewaren. Zo kan jij er zorgeloos én heerlijk lang genieten!

Vanaf eind april en doorheen mei terug te vinden in onze koelcel: de frisgroene, verse doperwten. Deze kleurrijke smaakbommetjes kennen een vrij kort seizoen en bewaren niet zo heel lang in de frigo (2 tot 3 dagen ongedopt, 1 dag gedopt). Daarom geven we je met veel plezier wat receptinspiratie mee en enkele tips om ze langer te bewaren. Zo kan jij er zorgeloos én heerlijk lang genieten!

Hoe maak je doperwten klaar?

Verse erwten worden geleverd in de peul en moet je dus nog even doppen:

  1. Je haalt de erwtjes uit de peul (die is niet eetbaar).
  2. Je blancheert de erwtjes 1 minuut in kokend water met een snufje zout. (Kook ze niet te lang, want dan worden ze melig.)
  3. Daarna kan je ze verwerken op talloze manieren: in een risotto, pasta, salade, spread, tapenade, pesto en... bij je worteltjes:-).

Het seizoen van de verse doperwten is kort. In totaal kunnen 6 tot 8 weken genieten van deze groene lentebommetjes. Een grote voorraad inslaan is dus zeker een goed idee.

Dit heb je nodig (4 personen):

  • 1 sjalot of 1/2 ui
  • 300gr risottorijst
  • 1 grote courgette (of 2 kleintjes)
  • 400gr groene asperges
  • 400gr verse doperwtjes in de dop
  • een stevige handvol verse kruiden
  • 2el groentebouillon in poeder van Rapunzel
  • 1 glas droge witte wijn
  • Optioneel: 20-tal kerstomaatjes en/of 150gr fetakaas
Erwten doppen is makkelijk, maar vraagt wel wat tijd.

Zo maak je het:

1. Stoof de sjalot of halve ui aan in wat olijfolie.

2. Voeg de risottorijst toe en bak onder onder voortdurend roeren tot de korrels glazig kleuren.

3. Blus af met een stevige scheut witte wijn en laat de alcohol volledig verdampen.

4. Voeg met een pollepel lepel per lepel groentebouillon toe. (Maak die bouillon makkelijk en snel door 2 eetlepels bouillonpoeder van Rapunzel op te lossen in 1 liter water).

5. Snij intussen de courgette in blokjes. Verdeel de asperges in 3 (hou de kopjes mooi op z’n geheel). Dop de erwtjes.

6. Roerbak de courgette en asperges in een beetje olijfolie. Kruid naar believen met peper en zout. Voeg ook wat (verse) oregano toe en laat even meebakken.

7. Hak tenslotte ook een dikke handvol verse kruiden en groensel grof. Mix en match peterselie, basilicum, rucola

8. Na ongeveer 20 min. is de risotto gaar (proef tot je de beet hebt die jij lekker vindt). Haal de pan van het vuur en voeg de rauwe doperwtjes toe (ze garen dankzij de hitte van de ristottorijst).

9. Dresseer een bord met een stevige schep risotto. Garneer met de courgettes en asperges. Werk af met veel verse kruiden, een laatste snufje zout en een draai van je pepermolen. Druppel tot slot wat vers citroensap over elk bord.

Optioneel: garneer met blokjes fetakaas en/of gehalveerde kerstomaatjes.

Dit gerecht maak je voor 4 euro per persoon.



   

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
20/10/21
6/12/21
Recepten

De kersttafel van OHNE

Verder lezen →
15/5/21
2/12/22
Recepten

Inspiratie voor een heerlijke (plantaardige) feesttafel!

Verder lezen →
20/10/21
30/1/24
Recepten

Flammkuchen met peer en fetakaas

Verder lezen →