← Inspiratie

De seizoensgroenten van OHNE: mei

Doperwten, verse kruiden, rabarber en kropsla zijn de seizoensgroenten van mei. Kan jij ze goed bewaren in de koelkast? En welke recepten maak je klaar?
DATUM

23/4/2025

LOCATIE

Prijs

Gegeven door

Schrijf je in →

Wat brengt mei qua seizoensgroenten? Een snel overzicht in (erwten)dop!

andijvie,
asperges,
bloemkool,
doperwten,
groene selderij,
koolrabi,
kropsla,
paddenstoelen,
prei,
raap,
raapstelen,
rabarber,
radijs,
roodlof,
rucola,
sinaasappel

Volop lente, dat merkte je de afgelopen weken o.a. al aan de komst van de bloemkool, nieuwe aardappelen en asperges. Mei kondigt alvast enkele heerlijke nieuwkomers aan op je bord! Bij OHNE zijn we enorm fan van onze maandelijkse primeurs. Verse, seizoensgebonden groenten eten is altijd een topper: het is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu én je smaakpapillen.

Groene lentebommetjes in mei

Heerlijke seizoensgebonden doperwten vind je vanaf mei in onze koelcel.

Hoe maak je doperwten klaar?
Verse erwten worden geleverd in de peul en moet je nog even doppen:

  1. Je haalt de erwtjes uit de peul (die is niet eetbaar)
  2. Je blancheert de erwtjes 1 minuut in kokend water met een snufje zout.
  3. Daarna kan je ze verwerken op talloze manieren: in een risotto, pasta, salade, spread, tapenade, pesto en... bij je worteltjes:-).

Het seizoen van de verse doperwten is kort. In totaal kunnen 6 tot 8 weken genieten van deze groene lentebommetjes. Een grote voorraad inslaan is dus zeker een goed idee.

Verse erwten worden geleverd in de peul en moet je nog even doppen
Verse erwten worden geleverd in de peul en moet je nog even doppen

Erwten doppen is makkelijk, maar vraagt wel wat tijd. Maak er dus, net als onze collega Kristien, een fijne groepsactiviteit van en stop porties geblancheerde erwtjes in je diepvriezer om nog heel lang te kunnen genieten!

Geloof ons, de smaak is totaal onvergelijkbaar met de diepvrieserwtjes of erwtjes in bokaal die je misschien al kent.
De kinderen van onze collega dubbel doppen hier met tuinbonen in juni, zij hebben alvast geoefend met doperwten in mei. :-) #parenthack
De kinderen van onze collega dubbel doppen hier met tuinbonen in juni, zij hebben alvast geoefend met doperwten in mei. :-) #parenthack

Hoeveel doperwten per persoon?

Extra Tip: Reken op zo’n 400gr erwten in de dop per persoon voor een volwaardige groentemaaltijd. Als extra groentje heb je voldoende met de helft.

Doperwten combineren lekker met groene kruiden zoals basilicum, peterselie, bieslook en natuurlijk munt! Andere lekkere seizoenscombinaties maak je met courgette, spinazie, groene asperges of uiteraard...worteltjes!:-)

Nog meer (blad)groen in mei

Nog wat extra smaak en kraak toevoegen aan je lentecreaties met je verse seizoensgroenten?

Dat kan vanaf nu helemaal: vanaf mei bulkt het van de verse kruiden op het veld én hebben we ook een mooie selectie (krop)sla in onze winkels op voorraad.

Doperwtjes zijn een ideale combinatie met verse munt.
Doperwtjes zijn een ideale combinatie met verse munt.

Topcombinaties met verse kruiden en seizoensgroenten van mei

  • doperwtjes + munt
  • paprika, courgette en aubergine + basilicum, tijm, rozemarijn en/of oregano
  • asperges + dille
  • aardappel + bieslook en/of peterselie

Nooit meer slappe sla!

Verse kruiden en losse sla (mesclun, rucola,...) bewaren doe je best in een vochtige keukenhanddoek in de lades van je koelkast.

Je kan een restje kruiden ook altijd in een glazen bokaal bewaren. Bevochtig de kruiden en stop je in een gesloten bokaal in de koelkast. Zo blijven ze nog makkelijk een week lekker vers.

Je kropsla kan je als een heus plantje in je koelkast bewaren, zet de onderkant van de krop in een ondiep bord met wat water. Zo hou je die krop makkelijk een weekje kraakvers.

Verwijder ook altijd het elastiekje van een bussel kruiden of rucola, dit houdt je kruiden langer vers.

We hebben een mooie selectie (krop)sla in onze winkels in mei.
We hebben een mooie selectie (krop)sla in onze winkels in mei.

Recepttip: Lente-risotto met doperwt, groene asperge en courgette

Rabarber en aardbei(na)

Aan het einde van de maand mei is de tijd (en het fruit) rijp voor onze Belgische aardbeien. Maar daar vertellen we jullie alles over in het seizoensoverzicht van volgende maand.

In mei kan je wel volop genieten van rabarber, een heerlijk alternatief voor aardbeien. Een combinatie van beide is een absolute match made in heaven!

Probeer eens onze Flamkuchen en vervang de peren door 300 gr rabarber in blokjes. De zout-zuur-zoet-combinatie van feta en rabarber is hemels en de tijm is de perfecte finishing touch!

Daarnaast is rabarbermoes ook een ideaal alternatief nu de appelvoorraad op is.

Heb je een eerste barbecue gepland? Maak dan deze razendsnelle rabarberlimonade als frisse mocktail voor je gasten!

-

Nog even meegeven: Bij OHNE evolueren onze recepten én onze koelcel mee met de seizoenen en het aanbod. We inspireren je graag, maar hou er rekening mee dat je hier soms een recept zal ontdekken met ingrediënten die net die week niet (meer) voorradig* zijn in jouw OHNE. Vraag ons dan gerust om een alternatieve twist, we helpen je graag.

(*Doorheen de week wordt er verschillende keren vers geleverd, je zal onze koelcel het ene moment bomvol aantreffen, een andere keer met een beperktere keuze. Ook de weersomstandigheden zorgen er soms voor dat onze boeren net heel veel of een pak minder kunnen oogsten. Ook dat is deel van een duurzaam korte keten verhaal.)

Gerelateerde verhalen

Alle verhalen →
20/10/21
18/4/25
Recepten

Pesto recepten, cito presto!

Verder lezen →
20/10/21
11/3/25
Recepten

Risotto met oesterzwammen, prei en postelein

Verder lezen →
30/1/24
11/3/25
Recepten

De seizoensgroenten van OHNE: maart

Verder lezen →